Flego:Europskim novcem revitalizirati željeznicu u Istri


Istarski župan Valter Flego ovog je tjedna u Bruxellesu sudjelovao na sjednici Odbora regija, gdje se s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom vodila rasprava o Investicijskom planu ulaganja i o tome kako ga na najbolji način iskoristiti.

- Plan ulaganja uključuje 315 milijardi eura za privatne investicije, od čega je 16 milijardi namijenjeno europskim fondovima. Te će investicije doprinijeti bržem ekonomskom oporavku Europske unije. Stoga sam podržao osnivanje Fonda, kao i činjenicu da su ulaganja i investicije, rast i stvaranje novih radnih mjesta u središtu programa Komisije, a ne politika štednje kao do sada, izjavio je Flego.

Ključno pitanje tijekom rasprave bilo je kako osigurati da sve regije i gradovi u EU-u imaju koristi od Investicijskog plana ulaganja, odnosno kako potrebe regija i gradova ugraditi u sam plan.

- Budući da Odbor regija savjetuje Europsku komisiju u pitanjima koja izravno utječu na lokalne i regionalne vlasti, usuglasili smo se da želimo osigurati regionalan utjecaj na novi Fond i dosljednost strategije razvoja koju je Komisija pripremila.

Ono što je nama u Istri bitno i što očekujemo da ćemo financirati kroz Plan ulaganja, odnosno strukturne i kohezijske fondove, jesu kapitalni i strateški projekti. Takvi projekti donijet će veći gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta i bolji životni standard naših građana. Tu prije svega mislim na ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu, odnosno revitalizaciju željeznice od Pule do Kopra, probijanje druge cijevi tunela Učka, izgradnju pulskog pomorskog putničkog terminala i proširenje Zračne luke Pula te daljnja ulaganja u sveučilišni kampus u Puli, kazao je župan. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter