Flego: Županijska kasa u plusu za pet posto

Valter Flego (N. LAZAREVIĆ)
Valter Flego (N. LAZAREVIĆ)

Istarski župan Valter Flego, predstavljajući svoje polugodišnje izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove, po njemu, vrlo zahtjevne 2014. godine, ocijenio je zadovoljavajućim. Govoreći o gospodarskom rastu i razvoju župan Flego je istaknuo da je racionalizacijom troškova ušteđeno sedam milijuna kuna na plaćama i putnim troškovima zaposlenika te energiji, koje nisu utjecale na efikasnost, opseg i kvalitetu usluga koje Županija pruža.

- Unatoč negativnim gospodarskim trendovima u okruženju, Istra se razvija i realizira projekte. U ovih šest mjeseci ostvarili smo 4,9 posto više prihoda i 10,8 posto manje rashoda, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To znači da smo u prosincu prošle godine kada smo govorili o planu za ovu godinu realno prezentirali proračun. Ono što me posebno veseli su i statistički pokazatelji po kojima je u proteklih godinu dana, nezaposlenost u našoj županiji pala za 18 posto što je, uz Zadarsku županiju, najveći pad u državi. Najviše se financijskih sredstava, čak 29 posto izdvajalo za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, 20 posto za zdravstvene i socijalne programe, a 18,7 posto za gospodarstvo i poljoprivredu, istaknuo je župan Flego.

Na području gospodarstva kao najznačajnije istarski župan vidi 10 mjera poticaja za istarsko gospodarstvo vrijednih 10 milijuna kuna.

- Iznos od 8,4 milijuna kuna dobiveno je kao potpora iz jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, 8,1 milijun iz Fonda za razvoj turizma te izradu nove razvojne strategije Istarske županije za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Mjere poticaja gospodarstvu su, između ostalog, doprinijele i činjenici da je istarska županija, među prvima u Hrvatskoj po broju poduzetnika i dobiti od poduzetništva. Usto, među prvima smo po konkurentnosti, a imamo i najotvoreniji proračun u državi, rekao je Flego.

Govoreći o investicijama Flego je izdvojio investiciju Hrvatskih cesta od 110 milijuna kuna u istarske prometnice, gradnju pulske Opće bolnice, izgradnju triju osnovnih škola po modelu javno privatnog partnerstva te privođenje kraju gradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu.

- Za kulturu značajni projekti su izrada istarska kulturne strategije za razdoblje 2014.-2020., 1. festival multikulturalnosti, obilježavanje 100. godišnjice I. svjetskog rata u Gmündu i potpisivanje pisma namjere s ciljem promicanja i razvijanja Istre kao planske filmske destinacije. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter