Flego: Županije traže i fiskalnu decentralizaciju

Valter Flego (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Valter Flego (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija u čijem radu sudjeluje istarski župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Valter Flego u Zadru je održao svoju 42. sjednicu. Jedna od glavnih tema sjednice bila je upravljanje državnim zemljištem, u čijoj je raspravi sudjelovao i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban.

Flego je naglasio da je nužno izraditi novi prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

- Naš jedini interes su radna mjesta i zato se od samog početka zalažem da se napušteno državno zemljište i vojna imovina čim prije stave u funkciju gospodarskog razvoja, istaknuo je župan Flego koji smatra da pri izradi novog prijedloga Zakona trebaju biti maksimalno uključeni predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave koji su najbolje upoznati sa stanjem i potrebama na svome području. Po tom je pitanju donesen i jednoglasan zaključak Hrvatske zajednice županija o potrebi donošenja novog prijedloga zakona, dok je predstojnik Boban obećao da će se zauzeti da se čim prije krene u njegovu izradu.

Na prijedlog župana Flega na dnevnom redu sjednice bila je rasprava o ulozi Hrvatske zajednice županija u reformi lokalne i područne i regionalne samouprave. Izvršni odbor HZŽ-a raspravljao je o nizu djelatnosti koje bi županije mogle brže i efikasnije rješavati od same države. Međutim, složni su kako spuštanje ovlasti na niže razine treba biti praćeno i spuštanjem financijskih sredstava za njihovo kvalitetno obavljanje.

Flego je napomenuo kako je Istarska županija do sada pokazala da u dodijeljenim nadležnostima može brže, bolje i efikasnije upravljati od države, neovisno radi li se o izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola ili vatrogastvu.

- Tražimo da funkcionalnu decentralizaciju prati i ona fiskalna kako nam se ne bi dogodilo isti scenariji kao i s legalizacijom bespravno sagrađenih objekata. U rješavanju predmeta legalizacije pokazali smo se daleko uspješnijima od države, ali nam ta ista država nije dodijelila i financijska sredstva za zaposlenike koji rade na tim poslovima, rekao je Flego. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter