Flego: Županija će sufinancirati otvaranje obrta


Javni sektor treba potaknuti razvoj istarskog obrtništva koje je, usprkos tome što je sa 7.800 aktivnih obrta među najrazvijenijima u Hrvatskoj, teško pogođeno krizom, kazao je novinarima IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego, koji je o problemima obrtništva danas razgovarao s predsjednikom i tajnikom Obrtničke komore Istarske županije Marijom Paliskom i Erosom Sorićem.

Flego je obećao da će, bude li izabran za župana, provesti pet konkretnih mjera, prije svega dodjeljivati bespovratne potpore svakome tko otvori obrt te ljudima koji se prekvalificiraju. Sufinancirat će se i kamate, polaganje majstorskog ispita, a dio novca bit će usmjeren i prilagodbi novih zakona koji se tiču Europske unije.

- Drugo, osnovat ću gospodarsko vijeće u kojem će biti predstavnici gospodarske i obrtničke komore, dakle ljudi koji su na tržištu i koji će konkretne aktivnosti i ideje obrtnika i gospodarstvenika prenijeti meni kao županu da bi javni sektor mogao pomoći privatnom. Treće, treba poticati udruživanje obrtnika jer je jasno da će na taj način lakše konkurirati na velikom evropskom tržištu. Četvrto, poticat ćemo ono što je posebno važno, promociju, odlazak na sajmove. Naposljetku, stipendirat ćemo deficitarna radna mjesta, prvenstveno u srednjim školama. To su vrlo konkretne stvari koje smo dogovorili i koje će ući u moj program, rekao je Flego. Dodao je da bi sve te aktivnosti financirala isključivo Županija, odnosno da bi sadašnja davanja trebala pojačati za pola milijuna kuna.

Na pitanje jesu li u Komori razgovarali i s ostalim kandidatima za župana, Mario Paliska odgovorio je da ne bi htjeli da ih netko, kao nepolitičku organizaciju, iskoristi u političke svrhe. No, otvoreni su za svakog kandidata.

- Primit ćemo svakoga tko nam se bude javio, kao što je to učinio gospodin Flego, rekao je Paliska. U OKIŽ-u su zadovoljni Flegovim prijedlozima, a osobito njegovom najavom da će u gospodarskom vijeću biti i predstavnik obrtnika. Paliska je upozorio da još nisu riješeni problemi neplaćanja, rada na crno, a ukazao je i na potrebu ubrzavanja procedura da bi se brže i lakše došlo do određenih dozvola. Po njemu, nužno je dosljedno provođenje strategije reforme pravosuđa RH uvođenjem suda pridruženog mirenja. Osim toga, obrtnici žele biti jače uključeni u kreiranje gospodarske politike, žele i da tvrtke, poput obrtnika, za svoje poslovanje odgovaraju cjelokupnom imovinom. Također zahtijevaju veću fleksibilnost korištenja radne snage, lakše sklapanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima te izgradnju kvalitetnog i stabilnog obrazovnog sustava.

- Mislimo da je potrebno poraditi na većoj efikasnosti poslovnih zona, kao i dovršiti ribarsku infrastrukturu jer uz istarsku obalu nedostaje priveza. Na lokalnoj razini mislimo da bi gradovi morali kvalitetnije raspolagati i upravljati poslovnim prostorima koji bi trebali biti u funkciji gospodarskog razvoja, ali i očuvanja identiteta. Smatramo da bi od velike koristi za gospodarstvo bila izgradnja logističkog distributivnog centra koji bi objedinjavao različite vrste prijevoza, rekao je, uz ostalo, Paliska. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter