Flego: Žrtva Rovinjaca trajno upisana u povijest

(N.ORLOVIĆ RADIĆ)
(N.ORLOVIĆ RADIĆ)

Minutom šutnje i polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima na Valdibori odana je počast poginulima. Tim je svečanim činom, ali i prigodnim govorom predsjednika gradskog vijeća Rovinja, Davorina Flege, obilježena 70. obljetnica pobjede nad fašizmom i oslobođenje Rovinja.

- Građani Rovinja ovaj su spomenik podigli sredinom pedesetih godina kako bi on bio trajno mjesto sjećanja na naše poginule borce koji su bili dijelom velikog antifašističkog pokreta. Stoga se valja sa sjetom podsjetiti na Pina Budicina, Mattea Benussija - Cia, braće Brajković, braće Lorenzetto, Francesce Bodi, Antona Bučkovića, braće Božić, Pietra Bobicchia, Stanka Pauletića, Giordana Paliage i svih drugih rovinjskih heroja koji su izgubili svoj život braneći ideale slobodoumnog svijeta, podsjetio je Davorin Flego, dodajući i da ovim činom odavanja počasti građani Rovinja pokazuju da njihova žrtva nije bila uzaludna i da je antifašizam i danas inspiracija i ideal pravednijeg svijeta.

- Većina nas, stanovnika ovoga grada, imamo ugrađen taj osjećaj u poštivanju drugog i drugačijeg, to je kao nematerijalno  nasljeđe, i zato ga štitimo, kao što štitimo svoju materijalnu baštinu, pažnjom dobrog gospodara. Zajednički interesi izrasli na ovim prostorima pobijedili su sve razlike, sa ciljem za dostojanstvo čovjeka, pravo na život i slobodu, mir, jednakost i u konačnici za jedno bolje sutra, rekao je između ostalog Flego, koji je istaknuo zabrinjavajuću i sve veću političku polarizaciju zemlje, nezaposlenost i teško stanje gospodarstva.(N.ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter