Flego: Želimo upravljati turizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U porečkoj dvorani Žatika u srijedu je svečano otvoren jubilarni 30. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel, zajedno s 14. sajmom ekoloških i autohtonih proizvoda Promonatura. Na sajmu se predstavlja 140 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Španjolske, s više od 300 brendova, a ovogodišnji broj izlagača premašuje lanjski za 20 posto.

U ceremonijalu svečanog otvorenja uzvanike je najprije pozdravila Vlasta Radoičić, predsjednica udruge Bio Istra i direktorica sajma Promonatura, prenijevši uzbuđenje svih organizatora uslijed tridesete obljetnice sajma i nastojanja da se ona što dostojnije obilježi. Ona je istaknula iznimnu važnost ovog sajma koji spaja poljoprivredu, turizam i usluge, "u vrijeme kada su otvorene granice i kada na naše tržište dolazi mnoštvo poljoprivrednih proizvoda sa svih strana svijeta", te svim posjetiteljima zaželjela "mnogo dobrih vibracija i dobrih poslovnih kontakata".

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić je uz čestitku na tridesetoj obljetnici organizatorima i izlagačima, istaknuo značaj Promohotela u neposrednom povezivanju dobavljača i korisnika usluga; ali je ovaj sajam smjestio i u spektar strateškog opredjeljenja Poreča i Poreštine prema turizmu.

"Na Poreštini se ostvaruje deset posto ukupnog hrvatskog turizma", istaknuo je Štifanić, te navijestio da su pred dovršetkom dvije velike turističke investicije na Poreštini, Aquapark, i kompleks na otoku Sv. Nikola, što će donijeti "nekoliko stotina novih radnih mjesta, ali i nove prihode u proračun grada Poreča".

Predsjednica županijske Gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić je pak izrazila veliko poštovanje organizatorima i sudionicima sajma koji su "svim ovim dugim godinama krize" odolijevali i usprkos tome rasli, a iz ponude sajma posebno je izdvojila projekt Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te Hrvatskih šuma "Drvo je prvo", koji je posvećen revitalizaciji hrvatskih drvoprerađivača izvozne orijentacije. Taj je sektor jedini u hrvatskom gospodarstvu koji bilježi izvozni suficit, i lani je ostvario više od milijarde dolara vrijednosti izvoza, a već pet se godina kroz sajam Promohotel i kroz na ovom sajmu predstavljani projekt "Hrvatska hotelska soba" nastoji ojačati veze između hrvatskih proizvođača namještaja i hrvatskih turističkih kapaciteta.

Istarski župan Valter Flego, trenutak prije nego što će otvoriti trideseti Promohotel, pohvalio je ovu sajamsku manifestaciju kao "uvijek svježu, aktualnu i inovativnu", i posebno istaknuo kontinuirani značaj ovog sajma za istarski turizam.

"Mi želimo da nam se turizam ne dešava, već da njime upravljamo, zato i radimo novi Master plan i Operativni marketinški plan kako bismo dugoročno planirali održivi turizam, a u tom su procesu vrlo važne i ovakve manifestacije". Na otvorenju sajma upriličena je još jedna simbolična gesta: u ime tri stotine istarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koliko ih je sa svojim proizvodima prošlo kroz 14 izdanja Promonature, Vlasta Radoičić uručila je "Kruh prijateljstva", kojeg je ispekla umaška slastičarka Dragica Lukin, direktorici Promohotela Ivani Štiković.

Program svečanog otvorenja pjesmom je uljepšala vokalna skupina Brajde iz Poreča. Dvorana Žatika zatim je otvorila svoja vrata, i prvi posjetitelji razmiljeli su se po štandovima s vrlo raznolikom ponudom: od gastronomskih delicija pa sve do opreme za sanitarije, s gotovo kompletnim potrebama turizma i ugostiteljstva između. Sajam je za posjetitelje u četvrtak i petak otvoren od 10 do 19 sati, a u subotu od 10 do 17 sati. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter