Flego zatražio uklanjanje žice i Slovencima dao rok od mjesec dana

Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)
Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)

Iako je zbog postavljanja žilet-žice u Istri zatražio susret s slovenskim premijerom Mirom Cerarom, istarski župan Valter Flego popodne u Ljubljani o tome je ipak razgovarao sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gjerkeš Žnidar. Uz župana na sastanku su prisustvovali i slovenski državni tajnici, ali i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

Flego koji je prethodno dobio mandat slovenskih i istarskih načelnika i gradonačelnika da vodi razgovore sa slovenskom stranom, ranije je slovenskom premijeru uputio pismo i oštru prosvjetnu notu tražeći uklanjanje žice. Flego je netom nakon dvosatnog sastanka izjavio da je zadovoljan što je došlo do sastanka na kojem je slovenskoj ministrici iznio sve razloge zbog kojih smatra da žicu treba što prije ukloniti, posebno ističući i veliko nezadovoljstvo građana s obje strane granice.

Naglasio je da je ministrici uručio i tekst netom usvojene Deklaracije o pravu na slobodu kretanja ljudi i dobara, protiv žičanih ograda, u kojoj se među ostalim traži od Vlade Republike Slovenije da promijeni svoju odluku i makne žičanu ogradu iz svih pograničnih područja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

- Konkretno od ministrice sam tražio da se ograda ukloni, a poručio sam da zbog sigurnosti naših građana i ukoliko dođe do ugroze svih naših stanovnika, nitko ne bježi od toga da se prioritetno osigura sigurnost, no također sam rekao da postoje puno sofisticiranije metode i mehanizmi zaštite, kazao je Flego. Među ostalim ministrici je poručio da nikome u Istri žica ne treba jer njenim se postavljenjem apsolutno ništa ne rješava već se samo stvaraju dodatni problemi.

- Posebno sam istaknuo da cijela ova situacija može imati negativne posljedice za turizam i gospodarstvo, ali i uvelike narušiti zajedništvo u Istri koje se već dugi niz godina uspješno gradi s obje strane granice, kaže Flego. Naglasio je da je ministrica istarskoj delegaciji pojasnila razloge postavljanja žice, ocijenivši pritom kako migranti predstavljaju veliki problem za sigurnost Slovenije. Obje su se strane usuglasile kako se samo koordiniranim akcijama svih zemalja, može riješiti ovaj problem.

- Mogu potvrditi da je ministrica djelomično prihvatila izložene argumente te se obvezala da će napraviti analizu stanja i procjenu sigurnosti na granici, nakon čega će odlučiti hoće li se žilet-žica potpuno ukloniti ili će se zamijeniti nekom blažom metodom, kazao je Flego, dodajući da je poručio kako taj rok ne smije biti dulji od mjesec dana. Na kraju je rekao da ne može biti zadovoljan sve dok se žica skroz ne ukloniti i da je sastanak tek prvo poluvrijeme.

Flego je podsjetio kako je još sredinom studenog uputio prvo pismo slovenskom premijeru dok su se u medijima tek pojavile prve informacije o postavljanju žice u Istri. U pismu je odmah zatražio da se to ne čini, kako bi Istra i dalje ostala regija bez ograda i žica jer takve prepreke nikome ne mogu donijeti ništa dobrog. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter