Flego: Za 3 godine 3 posto manja potrošnja energije

Valter Flego i Alen Damijanić predstavljaju Programa mjera energetske učinkovitosti (M. MIJOŠEK)
Valter Flego i Alen Damijanić predstavljaju Programa mjera energetske učinkovitosti (M. MIJOŠEK)

- Zajedno s općinama i gradovima na području cijele županije učinili smo inventuru ukupnih mjera kojima želimo postići tri cilja, a to su uštede, zaštita okoliša i podizanje stupnja energetske samostalnosti Istarske županije ne viši nivo, rekao je župan Valter Flego na predstavljanju Programa mjera energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Istarske županije 2014. - 2016.

Da bi se to dostiglo, nastavio je župan, u ovoj je godini planirano 37,87 milijuna kuna da bi se do 2016. isključivo vlastitim mjerama ukupna potrošnja energije smanjila za tri posto. Flego vjeruje da će Istra do 2020. postići europske direktive 20-20-20, dakle za po 20 posto smanjiti emisije stakleničkih plinova, povećati potrošnju energije iz obnovljivih izvora i poboljšati energetsku učinkovitost kroz poboljšanje upotrebe primarne energije.

Županija će u tom projektu putem gradova i općina, naglasio je, biti koordinator i kontrolor ostvarenja svih tih mjera. Najveći dio sredstava, i to 21,271 milijun kuna, osigurat će Županija, gradovi i općine, 11,049 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, 5,350 milijuna kuna osigurat će kućanstava, a 200 tisuća kuna očekuje se iz EU-fondova.                 

Da bi se to postiglo, napravljano je i iskoordinirano niz mjera, rekao je Alen Damijanić, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo. Prema analizama i podacima, koje je predstavio, u Istri je 2012. industrija neposredno potrošila 14 posto energije, promet 45 posto, a ostali sektori, kao što su kućanstva, usluge, graditeljstvo i poljoprivreda, potrošili su 43 posto. U Istarskoj županiji u funkciji su 134 tisuće stambenih jedinica za stanovanje, a evidentirano je 79.387 kućanstva. U tom sektoru 72 posto neposredno potrošene energije otpada na kućanstva, sedam posto na javni sektor, jedan posto na ugostiteljstvo i trgovinu, 13 posto na turistički sektor i sedam posto na potrebe industrije. Mjere za postizanje energetske učinkovitosti na županijskoj razini sukladne su Nacionalnom planu, podijeljene su prema sektorima, a njihova provedba ovisit će o financijskim mogućnostima Županije te o Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji bi trebao biti najvažnija financijska potpora u provedbi politike energetske učinkovitosti. Mjere za povećanje energetske učinkovitosti na području Istarske županije, rekao je Damijanić, odnose se na podsektor kućanstva i poljoprivrede, industriju, transport i usluge te javnu rasvjetu. Naglasivši da neposredna potrošnja energije u stambenom i prometnom sektoru čini 75 posto ukupne neposredne potrošnje energije. Tercijarni i industrijski sektori, izuzev tvornice cementa, vapna i kamene vune, nisu značajni potrošači neposredne energije, a uključenost energetskog sektora u projekte EnU može se očekivati tek nakon donošenja zakonskih akata koji će tu obavezu nametati poduzetnicima iz energetskog sektora, naglasio je Damijanić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter