Flego: Većinu ciljeva uspješno smo realizirali

Valter Flego
Valter Flego

Na dnevnom redu 34. sjednice Skupštine Istarske županije, zakazanoj za ponedjeljak, naći će se polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2016. godinu te izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine, o čemu je na današnjoj konferenciji za novinare, govorio istarski župan Valter Flego. Osvrnuvši se na prvu polovicu godine, naglasio je da je bila obilježena nepovoljnim ekonomskim uvjetima i nestabilnom političkom situacijom u zemlji.

Međutim, kako tvrdi, Istarska je županija nastavila s realizacijom planiranih razvojnih projekata i  programa, a najviše proračunskih sredstava, točnije 45 posto, uloženo je u zdravstvo i socijalnu, a 21 posto u obrazovanje i sport.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2016. godinu, realno je planiran na što ukazuju sveukupni prihodi i primici, kao i rashodi i izdaci Istarske županije i njezinih proračunskih korisnika. Naime, podsjetio je Flego, proračun za 2016. godinu, izrađen je po novoj obvezujućoj metodologiji Ministarstva financija te su u njega uvršteni i prihodi i rashodi svih županijskih proračunskih korisnika.

-Bolji trendovi u gospodarstvu očituju se u boljoj naplati prihoda od poreza i prireza na dohodak, koji su viši za 16,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, naglasio je, dodajući kako je proračun bio stabilan te je osiguravao odgovorno poslovanje županijske uprave, otvorenost i transparentnost rada.

Kao najznačajnije projekte u prvih šest mjeseci, izdvojio je realizaciju kredita za izgradnju i dogradnju domova za starije osobe, nastavak radova na novoj Općoj bolnici u Puli, projekt uređenja plaža diljem Istre te usvajanje novog Prostornog plana i pobjedu građana Istre po pitanju energenta za TE Plomin C.

Što se tiče gospodarstva, izdvojio je dodjelu potpora za razvoj poduzetništva u Istarskoj županiji, kao i novu kreditnu liniju za poduzetnike s najnižom kamatnom stopom na tržištu i kreditnim potencijalom od 30 milijuna kuna.

-Intenzivno smo radili i na pripremi i kandidiranju novih projekata za program prekogranične suradnje ITA-HR koji bi trebao biti otvoren za mjesec dana. Istarska županija nastavila je i s ulaganjima u infrastrukturu i projekte energetske učinkovitosti poput dovršetka radova na energetskoj obnovi vrtića Tičići  i OŠ Rivarela u Novigradu i dovršetka radova na novom sustavu grijanja Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu. Također, privodi se kraju i izgradnja ŽCGO Kaštijun, naveo je Flego, dodajući da je izdvojeno

više od milijun kuna za adaptaciju i dogradnju Hitne medicinske službe Umag, a izvršene su i sve pripreme za projekt gradnje ljekarne i doma zdravlja u Vodnjanu.

Govoreći pak o regionalnom identitetu i kulturi, podsjetio je na dodijeljenih 300 tisuća kuna pomoći izdavačkoj kući EDIT, uspješnu provedbu natječaja Istrapedije, te otvorenje prva bošnjačka knjižnica u Istarskoj županiji, točnije u Buzetu.

-U prvih šest mjeseci, značajno je bilo i otvorenje novouređenog Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, koji je iz Rovinja preseljen u Bale, a čime je napravljen dodatni iskorak ka policentričnom i uravnoteženom razvoju Istre, istaknuo je Flego. Također, posjetio je, predstavljen je Proračun u malom za 2016. godinu, a Grb Istarske županije dodijeljen je 119. i 154. brigadi Hrvatske vojske. Istarska županija podržala je i projekt obnove Vukovarskog vodotornja kao simbola hrvatskog zajedništva.

Izrazio je zadovoljstvo prvom polovicom godine, realizacijom većine ciljeva te kako tvrdi, izuzetno dobrim pokazateljima uspješnosti.

-Mnogi istarski gradovi proglašeni su najboljima za život i poslovanje, istarski poduzetnici ostvarili su najveću dobit u protekloj godini u Hrvatskoj, a HGK indeks gospodarske snage po županijama kaže da je Istarska županija druga, nakon Grada Zagreba. Kao rezultat provedenih mjera u gospodarstvu zasigurno je i pad nezaposlenosti u Istri, koja je sredinom 2016. godine bila manja za čak 43,3% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine i dvostruko manja od hrvatskog prosjeka, rekao je Flego.

Naglasio je da i dalje nastavljaju s ulaganjima u kvalitetnu infrastrukturu, poticajnim mjerama u gospodarstvu, pripremom i kandidiranjem EU projekata i općenito s ravnomjernim razvitkom čitave Istre. "Sve to kako bi  naše aktivnosti ostvarile svoju svrhu, odnosno unaprijedile cjelokupni životni standard naših građana", zaključio je Flego. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter