Flego: Veća autonomija Istre da, ali ne i secesija!

Valter Flego (M. MIJOŠEK/arhiva)
Valter Flego (M. MIJOŠEK/arhiva)

Prošlotjedni posjet istarskog župana regiji Veneto, koji se dogodio upravo na dan objave referenduma o nezavisnom Venetu, odmah je otvorio prostor spekulacijama podržava li prvi čovjek Istarske županije Valter Flego odcjepljenje, tim više što je nakon sastanka pokazao zanimanje o daljnjim koracima venetskih vlasti oko provedbe referendumskog izjašnjavanja na kojem se čak 89 posto glasača izjasnilo za odcjepljenje.

Na naše pitanje bi li se zbog kašnjenja regionalizacije i decentralizacije te stvaranja planskih područjima u kojima bi se Istra utopila u neku neprirodnu regiju odlučio na raspisivanje sličnog referenduma i za Istru Flego je odgovorio:

- Naš cilj je Istra regija s puno većim ovlastima i odgovornostima za vlastit razvoj. Dakle, veća autonomija da, ali ne i secesija. U ostvarenju tog cilja spremni smo koristiti sva demokratska i zakonska rješenja koja nam stoje na raspolaganju.

Na pitanje podržava li nastojanja o odcjepljenju Veneta odgovorio nam je da je ono što daje posebnu težinu neobvezujućem referendumu u Venetu činjenica da ga nisu organizirale političke stranke i institucije već sami građani. Upravo zbog tih procesa koji se dešavaju u toj regiji treba biti proaktivan i nuditi građanima rješenja, kaže župan. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter