Flego uvodi poticaje za mlijekomate

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Županijski vijećnici na sjednici su jednoglasno prihvatili smanjenje aktualnog proračuna za 3,2 milijuna kuna, tako da novi plan županijskog proračuna za 2014. iznosi 414 milijuna kuna. Župan Valter Flego rekao je kako se u ovaj rebalans ide jer su do sada ostvarene i planirane uštede do kraja godine, a one su rezultat određenih procesa koji se sada mogu kvantificirati s oko sedam milijuna kuna.

Najviše je tomu doprinijelo smanjenje masa za plaće i materijalne troškove u županiji. Taj će se novac uložiti u druga područja: u zdravstvo, za nabavu CT uređaja za Opću bolnicu Pula, popravak krova psihijatrije u Puli, zatim za pomoć gospodarstvu i poduzetništvu, a milijun kuna ide za EU fondove.

"Moramo imati fondove za ulaznicu u EU fondove, da ne dođemo u situaciju da nismo osigurali svojih 15 posto za ulazak u europski projekt i izgubimo onih 85 posto", rekao je Flego.

Dva milijuna kuna usmjerena su u školstvo, najviše za prijevoz srednjoškolaca, a 1,8 milijuna kuna namijenjeno je energetskoj učinkovitosti. Flego je rebalansu dodao amandman od 50 tisuća kuna izdvojenih od plaća županijskih djelatnika kojem će odjel za poljoprivredu dodati još 30 tisuća kuna. Tim će se novcem s 20 tisuća kuna sufinancirati instaliranje mlijekomata.

"Do sada se u istarskoj poljoprivredi pomagalo vinogradarstvu, vinarstvu i maslinarstva, pa treba pokušati napraviti iskorak u mljekarstvu s organiziranjem cesta istarskog sira. Zato kao pomoć mljekarima predlažem sufinanciranje ugradnju mljekomata kao najkraćeg puta između proizvođača i potrošača", istakao je Flego. Danijel Ferić (SDP) podržava to što je župan osigurao dodatna sredstva za pomoć istarskom gospodarstvu. Međutim, apelira da se iznađu dodatna sredstava i dodatni radnici zaposle na legalizaciji bespravno sagrađenih objekta, kako bi se svi predmeti što prije riješili. Tedi Chiavalon (IDS) smatra kako su zahvaljujući ovim uštedama osigurana sredstva za zajednicu tehničke kulture, a mlijekomati će pomoći mljekarima za izravnu prodaju, bez posrednika. CT uređaj će mnogo doprinijeti zdravstvenom standardu u Istri, a predložio je da se prilikom slijedećeg rebalansa planiraju sredstva za testiranje vijećnika na droge i alkohol, pa bi se izbjegle situacije u kojima se zbog čudnih okolnosti prekidaju sjednice županijske skupštine.

Damir Kajin izbačen sa sjednice Županijske skupštine

"Mene daleko više zanima zašto ne piše ono što je dogovarano a nije napisano, na primjer one igre oko Purisa, da se nekim članovima vijeća vjerovnika nude stipendije, ili ih se ucjenjuje s namjerom da se Puris namjesti jednoj…", govorio je Damir Kajin, kojeg je u tom Valter Drandić, predsjednik županijske skupštine, prekinuo podsjetivši ga da se govori o izvješću župana za 2013. godinu. Zamolivši ga da ne nastupa s insinuacijama već da konkretno kaže tko to radi. "Ispada da mi to radimo, ja to ne radim, župan ne radi, mislim da ni vijećnici to ne rade", konstatirao je Drandić. "Rade", odgovorio je Kajin. "Onda recite tko to radi" dodao je Drandić. "Rade", uporan je Kajin i nastavlja kako se najvećoj hrvatskoj prehrambenoj industriji ne dopušta ulazak u Mirnu. "Ministar Jakovina pozvao je gospodina Krulčića u Zagreb i živo me zanima što je ovaj po povratku radio", kaže Kanjin, a Drandić ga je prekinuo i podsjetio da se radi o županovom izvješću, a ne o Krulčiću. Izvolite se koncentrirati na izvješće i ako imate kakvih saznanja prijavite gdje treba", preporučio mu je Drandić. Kajin je nastavio da bi se župan bi se trebao pozabaviti i najvećim poluotokom u Puli i sramotnim ustupanjem 180 hektara ne zna sada kome. Najveće investicije u Istri financira država, naglašava Kajin i dodaje kako ova županija pogoduje kapitalu, zamjerivši joj da se premalo bavi gospodarstvom, zahvaljujući čemu ja na "trapulivanju" s nekretninama veliki broj građana vezanih uz istarsku vlast postalo milijunerima u eurima.

Tedi Chiavalon ispravio je Kajina: "Država Kaštijun financira s nekoliko postotaka iz Fonda za energetsku učinkovitost, a više od 70 posto platit će se iz EU fondova, za razliku od vaše mirovine koju će plaćati poreni obveznici". "Za razliku od zemlje koju si drpnuo", dobacio mu je Kajin. Nakon toga je Drandić ponovo opomenuo Kajina isključivši ga sa sjednice. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE


Podijeli: Facebook Twiter