Flego uvjeren da je sve radio po zakonu

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci danas podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flega zbog počinjenja kaznenog dijela zloupotrebe položaja i ovlasti. Optužnica tereti Flega da je u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta - točnije, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine - sebi i svojim suradnicima protuzakonito povećao plaće.

Po tumačenju USKOK-a, Flego je u tom je razdoblju protuzakonito plaće povećao sebi kao gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika a sadašnjem buzetskom gradonačelniku Siniši Žuliću, predstojniku Ureda gradonačelnika Nenadu Šćulcu i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta čime je, navodi se u optužnici, proračun Grada Buzeta u konačnici oštetio za preko pola milijuna kuna.

USKOK navodi da je Flego u cilju protuzakonitog povećanja plaće sebi i suradnicima, nakon što je 11. ožujka 2010. na snagu stupio Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a kojim su određeni novi načini izračuna te umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, protivno tom Zakonu donio Pravilnik o radu gradske uprave.

Držeći se Pravilnika, Flegu je osnovna plaća povećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto na osnovu troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Nadalje, USKOK navodi da je zamjeniku gradonačelnika Žuliću plaća narasla za 15 posto, također zbog troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, dok je ostalim suradnicima po istoj stavci plaća uvećana za 10 posto.

Na takav je način, navodi USKOK u optužnici, Flego pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074 kuna dok su njegovi suradnici ukupno ostvarili 175.568 kuna. Zbog isplate dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće, proračun Grada Buzeta je u konačnici oštećen za ukupno 539.543 kune.

Komentirajući podizanje optužnice Flego je rekao da plaća gradonačelnika Grada Buzeta nikada nije bila sporna i da je oduvijek bila poznata javnosti. Na pitanje razmišlja li zbog optužnice zamrznuti mandat ili ponuditi ostavku, odgovorio je protupitanjem "na temelju čega, jedne optužnice?", iz čega je vidljivo da ne planira otići s mjesta čelnika Istarske županije.

- Vjerujem da sam sve radio po zakonu, no danas se u našoj zemlji puno toga propituje, pa neka se i ovaj predmet preispita. Naravno da ću se žaliti i koristiti sve svoje pravne mogućnosti, a sud će donijeti svoju odluku. Vjerujem da su svi akti i odluke koje je donijelo Gradsko vijeće bili u skladu sa zakonom. To je utvrdilo i Ministarstvo uprave koje je u rujnu 2010. godine dalo nedvojbeno tumačenje kojim potvrđuje da se isplate plaća u Gradu Buzetu vršene samo i isključivo u skladu sa zakonom, kaže Flego.

- Podsjećam, tu je i nalaz državne revizije koja je za rad gradske uprave i isplate plaća dala čistu peticu. Zašto je, u kojem trenutku i u koju svrhu moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave. Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno Ministarstvo preko noći može promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati Ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim, zaključio je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter