Flego: Usporava se razvoj Istre

Air Race donosi veliku turističku promociju
Air Race donosi veliku turističku promociju

Novi model indeksa razvijenosti općina, gradova i županija nije naišao na odobravanje u Istarskoj županiji. Iako su istarske općine Medulin i Funtana u vrhu razvijenosti na nacionalnoj razini, župan Valter Flego upozorava da je novi model štetan za Istru jer je stavlja u prosjek i smanjuje mogućnosti dobivanja novca iz fondova Europske unije.

- Riječ je o jako lošoj i meni nerazumljivoj odluci koju je donio Hrvatski sabor, a koja će uvelike odrediti naše mogućnosti kandidiranja projekata na EU fondove. Time će se dugoročno negativno utjecati ne samo na javni sektor, već i na onaj privatni, dakle na naše obrtnike, OPG-ove i gospodarstvo općenito, kaže župan Flego i pojašnjava: "Novi model indeksa razvijenosti temeljen je na socioekonomskim kriterijima koji ljude iz Istre stavlja u neravnomjeran položaj s onima ostalih krajeva Hrvatske po pitanju privlačenja sredstava Europske unije. Time se usporava razvoj Istre, najnaprednije hrvatske regije, s očitim ciljem da se razvoj cijele Hrvatske svede na prosječnost što je izrazito štetna odluka."

Istarski župan tvrdi da je nova podjela korak nazad za županiju.

- U Istarskoj županiji, kako javni tako i privatni sektor, imaju cijeli niz spremnih projekata za kandidiranje na EU fondove i nisam siguran da isto možemo reći i za ostatak Hrvatske. Nažalost, mnogi naši projekti zbog ovakvog indeksa razvijenosti i oduzimanja bodova, neće biti prihvatljivi. U konačnici će to značiti da nećemo znati iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju te će cijela Hrvatska biti neuspješna, objašnjava župan Flego. - Odlukom se želi pomoći manje razvijenim dijelovima RH, ali na potpuno krivi način. Vjerujem da će Vlada nakon određenog vremena uvidjeti grešku koju je počinila. Napomenuo bih i kako je riječ o hrvatskoj odluci, odnosno hrvatskom modelu, a što se EU tiče mogli smo ostati na razini statističkih regija Jadranske i Kontinentalne Hrvatske te svi biti u ravnomjernom položaju kad govorimo o natječajima za europske fondove. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter