Flego: Stopa nezaposlenosti manja je za trećinu

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego zadovoljan je načinjenim na polovici svog prvog mandata. "Kriza ne može biti izgovor za nerad", kaže župan Flego, zadovoljno nabrajajući sve projekte pokrenute u posljednje dvije godine, nakon što je na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine izabran na tu dužnost.

- Prošle su dvije godine od pobjede na izborima za istarskog župana. Na pola ste mandata – kako ocjenjujete prvu polovicu?

- Na početku mandata zadali smo jasne ciljeve i zadatke i gledajući sad unatrag, mogu reći da sam zadovoljan onim što smo napravili. Iako, uvijek mislim da možemo i moramo još više i bolje. Prvi zadatak bio nam je  poticanje gospodarstva  jer samo snažno i konkurentno gospodarstvo može generirati nova radna mjesta i očuvati postojeća. Odmah nakon toga na ljestvici prioriteta su nam unaprjeđenje zdravstvenog i socijalnog standarda te realizacija kapitalnih i nastavak započetih projekata. Tu su i ulaganja u infrastrukturu i zaštitu okoliša. Posebno vodimo računa o mladima i umirovljenicima jer su oni danas, nažalost, najugroženije skupine u društvu, a važno mjesto u mom mandatu zauzima kultura i očuvanje istarskog identiteta.

Nismo koristili krizu kao izgovor za nerad nego smo uložili dodatni trud i napor te smo započeli s realizacijom ključnih projekata u Istri, od kojih bih kao najvažniji svakako izdvojio početak gradnje Opće bolnice u Puli. Prve dvije godina mandata imali smo udarni radni tempo i nastavljamo dalje jednakim žarom jer nas čeka još puno dela!

- Kakva je ekonomska slika Istre danas – u odnosu na 2013. godinu. Ima li više ili manje zaposlenih, te velikih i malih poduzeća i obrta?

- Moramo biti svjesni da živimo u izazovnim vremenima. Država se već sedmu godinu nalazi u ekonomskoj krizi što je svakako utjecalo na cjelokupnu sliku hrvatskog pa tako i istarskog gospodarstva. Upravo zato, na početku mandata, zajedno s gradovima i općinama, donio sam set mjera za pomoć gospodarstvu. Osnovali smo Jamstveni fond za pomoć prerađivačkoj industriji, kroz Fond za poljoprivredu potičemo poljoprivrednike. Proveli smo i dva veoma uspješna projekta - „Moj prvi posao“ i „Imam ideju“. Prvi projekt ima za cilj mladima omogućiti stjecanje prvog radnog iskustva, danas neophodnog prilikom traženja posla, a drugi pružiti financijsku potporu poduzetnicima s inovativnim idejama u realizaciji njihovih projekata. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter