Flego: Savjet za gospodarstvo na usluzi Istranima

Valter Flego za upravljačem viličara
Valter Flego za upravljačem viličara

Kandidat za istarskog župana Valter Flego u sklopu turneje "Istra koja radi" posjetio je poduzetničke zone Ciburi, Podberam i Katun Trivški, u Pazinu, gdje je obišao tvrtke Eltor, Amus i obrt Tehnoplast.

- Struka je ta koja treba reći politici koji su njihovi glavni problemi da bismo ih onda zajednički krenuli rješavati. Upravo stoga ću kao župan osnovati savjet za gospodarstvo, koji će davati konkretne prijedloge kako Županija može pomoći obrtnicima i poduzetnicima. Uz pomoć toga tijela cjelokupno gospodarstvo Istre aktivno će sudjelovati u pripremi i donošenju mjera za razvoj gospodarskih djelatnosti u svim segmentima te rješavanju problema nezaposlenosti.

Također, uz dosadašnje potpore, javni sektor davat će i nove potpore za zapošljavanje, poput one za otvaranje novih obrta ili poduzeća u kojima se zaposli najmanje jedna osoba, potpore za doprinose iz plaće poslodavcima koji zaposle nezaposlenu osobu, potpore za uvođenje standarda kvalitete, potpore za polaganje majstorskih ispita i prekvalifikacije te sufinanciranje troškova za prilagodbu poslovanja normama Europske unije, rekao je Flego.

Istaknuo je da Županija treba služiti i kao spona između gospodarstvenika i resornih ministarstava te Bruxellesa.

Tvrtka Eltor bavi se proizvodnjom rasvjete interijera i eksterijera. Osnovana je 1991. godine, a od 2000. smještena je u pazinskoj zoni Ciburi. Broji 20 zaposlenih i svoje proizvode izvozi diljem svijeta. Tvrtka Amus iz Podberma prije godinu dana počela je s punom proizvodnjom galanterije od stiropora za Istru i Primorje. Od 13 zaposlenih, 11 ih je s Pazinštine. Tehnoplast, obrt za proizvodnju ambalaže od plastike, djeluje od 1984. i ima pet zaposlenih. Koriste najnoviju, energetski učinkovitu tehnologiju za obradu plastike, a proizvodi je i za, primjerice, JGL i Aquamaris. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter