Flego: Regije moraju imati financijske i upravne kapacitete

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Valter Flego sudjelovao je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Jedna od točaka dnevnog reda bila je reforma lokalne i regionalne samouprave o kojoj je svoje stavove iznio i župan Flego. Kad se govori o reorganizaciji sustava javne uprave, smatra župan Flego, ključno pitanje je ne da li mijenjati sustav, već kako ga mijenjati.

- Regije postoje i one se moraju prepoznati, imaju svoja imena, svoju povijest, kulturu, govore, običaje, ali se njihove granice ne mogu povlačiti ravnalom, kako to predlažu neki političari i znanstvenici. Međutim, one svakako moraju imati i svoje financijske i upravne kapacitete - rekao je župan Flego. - Današnja kriza u Hrvatskoj je dobrim dijelom produkt njezine centralizacije, a za njezino prevladavanje potrebno je spuštanje inicijativa i ovlasti na nižu razinu, ujedno bližu građanima. Državnoj razini bi se, pak, ostavila zakonodavna i nadzorna funkcija.

Istarski župan tvrdi da regije i općine nisu trgovačka društva pa da se definiraju kao profitne institucije. Regije se prepoznaju tako da se u svim državama one razlikuju po veličini, broju stanovnika i po ekonomskoj snazi. Uvijek će biti bogatijih i siromašnijih regija, ali se taj jaz treba prevladavati političkim i gospodarskim usmjeravanjem procesa.

- Europska iskustva pokazuju da su upravo snažne regije i decentralizirani politički sustavi idealna i efikasnija razina vlasti za provođenje većine najvažnijih javnih politika - napomenuo je župan Flego. - Dokle god devet od deset kuna završava u državnom proračunu, a ona preostala kuna se raspoređuje u sve proračune regionalnih i lokalnih jedinica, mi ne možemo i nećemo biti zadovoljni. Fiskalna decentralizacija podrazumijeva da se točno zna tko čime upravlja, na kojem području i kojim, odnosno čijim novcem. Zato se zalažemo za reformu uprave koja će rezultirati prenošenjem ovlasti i obaveza na niže razine, što znači i prenošenje financijskih ovlasti na lokalnu razinu. Takva reforma će omogućiti efikasnije obavljanje poslova iz povjerenih nadležnosti, ali i veću transparentnost u trošenju javnih sredstava te bolji nadzor i kontrolu vlasti od strane građana.

Na sjednici je bilo govora i o budućnosti županijskih uprava za ceste, a župan Flego se oštro usprotivio njihovom ukidanju i pripajanju Hrvatskim cestama što on vidi kao dodatnu centralizaciju države. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter