Flego: Proračun za 2014. veći za 66 milijuna kuna


Rebalans ovogodišnjeg i donošenje proračuna za iduću godinu, primjedbe i prijedlozi na nacrt Zakona o regionalnom razvoju, bile su neke od tema konferencije za novinare istarskog župana Valtera Flega koji je ponovno uveo nekadašnju praksu redovitih sastanaka s novinarima da bi predstavnicima medija prenio najnovije aktualnosti u radu Županije.

Naglasio je da je proračun za 2013. godinu stabilan i siguran te da se redefinira u tehničkom dijelu. Naime rebalansom se smanjuju proračunska sredstva za 83,8 milijuna kuna, i to najvećim dijelom, kazao je Flego, zbog umanjenja na kapitalnim projektima Kaštijuna  isključivo zbog pomaka u dinamici realizacije županijskog proračuna.

Po njegovim riječima, proračun za 2014. godinu iznosit će 417,2 milijuna kuna, što je 66 milijun kuna više nego 2013., dodajući da će čak 31 posto sredstva, odnosno 129 milijuna kuna, direktno biti usmjereno za razvoj kapitalnih ulaganja i investicija. Naglasio je da je unatoč negativnim trendovima u gospodarstvu, proračun zadržao isti standard u socijali, obrazovanju i zdravstvu jer stanovništvo ne smije trpjeti.

Novinarima je proslijedio primjedbe i prijedloge koje je u ponedjeljak uputio resornom ministarstvu, a koje se odnose na nacrt novog Zakona o regionalnom razvoju. Istaknuo je neslaganje oko novog prijedloga grupiranja županija i podjele Hrvatske na planska područja jer se time, tvrdi, na mala vrata gura nekakav ustroj koji nigdje ne postoji i nije predviđen Ustavom Republike Hrvatske.

Po njegovom mišljenju, predložena nakaradna podjela zemlje na pet planskih područja ne uvažava povijesne, kulturne i gospodarske posebnosti Istarske županije koje predstavljaju temelj njezinog regionalnog identiteta. Uputio je i primjedbu vezanu uz prekrajanje vlasništva u županijskim agencijama, kazavši da se protivi miješanju države u određivanju vlasničke strukture regionalnih razvojnih agencija.

Flego je između ostalog od resornog ministra zatražio da jedinice lokalne samouprave, koje prema posebnim zakonima imaju status područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja, i dalje zadrže sva dosadašnja materijalna prava koja po tim propisima ostvaruju.

Najavio je i pokretanje zajedničke inicijative s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom koju će uputiti Vladi, a sve u cilju spasa standarda stanovnika središnje i sjeverne Istre i Gorskog kotara. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter