Flego: Proračun nam je likvidan i stabilan

Zasjedanje Županijske skupštine (M. MIJOŠEK)
Zasjedanje Županijske skupštine (M. MIJOŠEK)

Od planiranih 298 milijuna kuna za cijelu godinu, proračun Istarske županije u prvih se šest mjeseci ove godine "napunio" sa 144 milijuna kuna, a u istom je razdoblju utrošen 131 milijun kuna. To su osnovni pokazatelji iz polugodišnjeg izvještaja o izvršenju županijskog proračuna, o kojem su vijećnici raspravljali u prvoj radnoj točki dnevnog reda nakon aktualnog sata. Uslijedio je redoviti polugodišnji izvještaj o radu župana Valtera Flega.

Fali novca za održavanje cesta

U raspravi o županovom izvještaju HDZ-ov vijećnik Marino Roce osporio je vjerodostojnost podatku o nezaposlenima, "jer treba analizirati koliko je nezaposlenih brisano sa zavoda po sili zakona te koliko je onih koji su u potrazi za poslom iselili iz Istre. Ove brojke uvredljive su za sve roditelje koji su školovali djecu koja se sada nemaju gdje zaposliti, a vi u vašem programu niste govorili samo o smanjenju broja nezaposlenih, nego i o otvaranju 3.000 novih radnih mjesta". Roceu je replicirao Tedi Chiavalon (IDS) rekavši da ga voli slušati jer mu se čini "kao da žive u dva različita svijeta". Kolegi iz HDZ-a je poručio da je i on "dio ove Vlade jer inače ne bi bio direktor Plomin holdinga koji je u stopostotnom vlasništvu države".

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić podnio je polugodišnji financijski izvještaj, upozorivši na drastično smanjenje sredstava za redovito i pojačano održavanje 1.300 kilometara cesta u nadležnosti njegove službe. "S raspoloživim sredstvima moći ćemo obavljati samo najhitnije intervencije i nećemo moći spriječiti propadanje cesta ako se ne osiguraju sredstva za radove".

Pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković i Ivo Kunst iz zagrebačkog Instituta za turizam predstavili su Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama. Izradu takvih programa za cijelu državu iniciralo je Ministarstvo turizma kako bi se uspostavio sustav održivog upravljanja plažama, a one brendirale, unaprijedile i time podigle vrijednost turističkim destinacijama. Kunst je izvijestio da su programom obuhvaćene 244 plaže u Istarskoj županiji. Najviše su plaža nominirali Rovinj, Pula i Medulin, a najveća ukupna površina plaža je na području grada Poreča. Jedan od najvećih problema u budućem gospodarenju plažama je u činjenici da je njih 90 posto neupisano u zemljišne knjige kao pomorsko dobro.

Nedostaci na plažama za invalide

Iako je prezentacija ovog programa obilovala detaljima, pažnju vijećnika koji su se uključili u raspravu najviše je privuklo pitanje uređenja plaža za pristup osoba s invaliditetom. Davor Komar (IDS) je upozorio da se za mnoge plaže u programu pogrešno navodi da su prikladne za korištenje invalidnim osobama, ukazavši da se do nekih od njih može doći u kolicima, ali tu završava svaka "prikladnost" jer ih osobe s invaliditetom ne mogu koristiti, odnosno ne mogu se na njima kupati jer nisu opremljene potrebnim pomagalima. U raspravi je čak predloženo da bi svaku jedinicu lokalne samouprave koja ima više plaža na svom području trebalo obvezati da barem jednu uredi i opremi za optimalan pristup i korištenje osoba s invaliditetom. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter