Flego predstavio najvažnije istarske projekte u Vladi

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

Istarski župan Valter Flego dobio je podršku premijera Zorana Milanovića za projekte od posebnog značaja za Istarsku županiju. Naime Flego je u Banskim dvorima jučer predstavio projekte koji su već u fazi izgradnje, no treba im dodatni poticaj do finalne realizacije a kako sam kaže, za njih je dobio podršku premijera Milanovića.

Na prvom je mjestu izdvojio izgradnju nove pulske bolnice čija ukupna vrijednost iznosi 800 milijuna kuna, a tom je prilikom od Vlade zatražio i državno jamstvo za HBOR-ov kredit. Flego se osvrnuo i na Istarski Ispilon, rekavši da će se na ipsilonu dionica Rogovići-tunel Učka graditi u punom profilu, a prometnica će dobiti  drugu cijev tunela. Istaknuto je kako je "bitno podržati izmjene Zakona o koncesijama jer to će omogućiti nesmetani  nastavak izgradnje i donijeti novu zaposlenost u iduće tri godine".

Predstavljajući projekte s područja obrazovanja, kao prioritet je izdvojio Sveučilišni kampus, te kvalitetno rješavanje pitanja prostora za medicinsku i glazbenu školu. Župan je zatražio da se Politehnika Pula uvrsti u program sufinanciranja veleučilišta iz državnih proračuna poput drugih javnih veleučilišta.

Kada je o Luci Pula riječ, istaknuo je da je bitno "da Republika Hrvatska dodijeli zemljište Gradu Puli kako bi se kvalitetno razvijao lučki putnički terminal."

Župan je Vladi predstavio i projekt Kulturno-turističkog centra Muzil, te je za njegovo uređenje, osobito zbog sređivanja  imovinsko pravnih odnosa, zatražio uključivanje nadležnih državnih institucija. Također istaknuo je da je nužno zadržati participaciju Hrvatskih voda u projektu Istarskog vodozaštitnog sustava.

Na sastanku u Vladi posebno je bilo riječi o pitanjima koja treba usuglasiti na razini hrvatske i slovenske Vlade, a tiču se uređenja državnih graničnih prijelaza, željeznice, vodoopskrbe i bolnice u Izoli.

Flego će se danas u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture sastati s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem kada će zatražiti produženje koncesije za Istarski ipsilon na kojem se  planira nastavak izgradnje drugog kolnika na dionici Pazin - Učka. Osvrnut će se  i na željeznički promet, osobito na nužnost povezivanja s Rijekom i Slovenijom. (D. B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter