Flego: Potreban nam je novi gospodarski model

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je na panelu „Kako poboljšati investicijsku klimu u Hrvatskoj“, održanom u Zagrebu u sklopu konferencije "Gospodarstvo u fokusu". Na konferenciji su nazočili ekonomska savjetnica Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

"Dosadašnji gospodarski model, temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju, potrošen je i nužno ga je mijenjati. Trebamo privlačiti investicije koje će generirati izvoz i povećati industrijsku proizvodnju te doprinijeti gospodarskom rastu i razvoju, te stvaranju novih radnih mjesta“, rekao je istarski župan Valter Flego tijekom panel diskusije.

Župan Flego naglasio je veliku razvojnu šansu koju predstavljaju EU fondovi za što je potrebna decentralizacija države kako bi regije imale veće ovlasti u upravljanju europskim novcem. Flego je otvorio i pitanje radne snage, a rješenje vidi u tri ključna smjera.

"Ukoliko želimo imati konkurentnu radnu snagu potreban nam je fleksibilniji obrazovni sustav koji će znati prepoznati potrebe tržišta rada, te će na njih znati promptno reagirati, po uzoru na zapadnu Europu“, kazao je župan Flego s čime se složila i predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Drugo rješenje Flego vidi u uspostavi Centara Kompetencija diljem županija, kroz EU fondove, a koji bi se specijalizirali za pojedine profesije te time omogućili vrhunske uvjete školovanja mladima. Kao primjer, župan je naveo projekt Turističkog centra kompetencija u Puli, kojeg Županija i partneri planiraju kandidirati na EU fondove. Kao treću nužnost, istarski župan, pak, navodi hitno stvaranje efikasnog sustava prekvalifikacija i cjeloživotnog obrazovanja za nezaposlene osobe.

Osvrnuvši se na samu Konferenciju „Gospodarstvo u fokusu“, čija je glavna tema bila „Županije - nositelji regionalnog razvoja", župan Flego je kazao kako Istarska županija aktivno djeluje u privlačenju investicija i promociji lokacija spremnih za ulaganja potencijalnih domaćih i stranih investitora.

„Dugoročnim programom razvoja poduzetničkih zona u Istarskoj županiji obuhvaćene su za sada 34 strateške zone. Navedene zone zauzimaju površinu od preko 1.200 ha zemljišta, a u njih je do sada uloženo više od 168 milijuna kuna“, rekao je župan Flego dodajući kako se Istarska razvojna agencija - IDA profilirala u svojevrsni servis za potencijalne domaće i strane ulagače. 

Odgovarajući na pitanje kako županija brine o investitorima nakon što je investicija zaživjela Flego je istaknuo kako IDA omogućuje i izravan kontakt investitora sa svim relevantnim dionicima na području ulaganja, u svim fazama investicije i nakon nje te pruža besplatne edukacije za investitore o temama od njihovog interesa.  Kao primjer dobre prakse naveo je županijske kreditne linije za poduzetništvo, kojih je do sada bilo ukupno 14, pri čemu je realizirano više od 800 kredita za projekte poduzetnika, ukupne vrijednosti veće od 530 milijuna kuna.

Zahvaljujući navedenoj politici, smatra istarski župan, Istra je danas druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj, te je rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika, kao i po rastu dobiti poduzetnika. Župan Flego drži kako ima još mnogo prostora za napredak, prvenstveno u vidu zakonodavnog okvira, koji je podložan učestalim promjenama te time ne osigurava pravnu sigurnost za potencijalne ulagače. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter