Flego: Pazin primjer kako se planira budućnost

Istra, Flego i Krulčić razgledaju gradilište sportske dvorane Pazinu (M. RIMANIĆ)
Istra, Flego i Krulčić razgledaju gradilište sportske dvorane Pazinu (M. RIMANIĆ)

Istarski župan Valter Flego posjetio je Pazin, a nakon razgovora s gradonačelnikom Renatom Krulčićem i njegovim suradnicima obišao gradilište sportske dvorane. Krulčić je rekao da su županu predstavljene važnije teme za područje Grada Pazina izdvojivši Istra Inspirit  fantasy park koji će se graditi na bivšem vojnom poligonu kod Lindara.

- Pazin je zatražio podršku Županije za ovaj projekt prezentiran u Ministarstvu turizma jer on može pridonijeti kvalitetnijoj i bogatijoj turističkoj ponudi Istre, rekao je Krulčić. Na sličan se način planira graditi dom za starije i nemoćne osobe u Pazinu, pa je u tom cilju dogovoreno formiranje radnog tima koji će stvoriti preduvjete za gradnju. Posebno je važna tema održivo upravljanje Spomen domom koji je važan za Pazin, ali i cijelu Istru. I ovom je slučaju dogovoreno formiranje radnog tima koji će sastaviti troškovnik, a nakon toga i program ekonomskog način upravljanja Spomen domom rekao je Krulčić.

Na dnevnom je redu bio i azil za napuštene životinje u Lokama koje vodi udruga "Happy end" Namjera je stvaranje pravne regulative za obavljanje te djelatnosti, zapravo da Državna agencija za upravljanje državnom imovinom ustupi zemljište na kojem bi se uredilo skloniše za napuštene životinje s Pazinštine, ali i drugih dijelova Istre.

"Grad Pazin je primjer kako se planira budućnost", rekao je župan Valter Flego. "Vjerujem da ćemo za 20-ak dana imati katalog domova za starije u Istri za koje ćemo od resornih ministarstva tražiti očitovanje o našem projektu javno-privatnog partnerstva, kao što je bilo s gradnjom četiriju novih škola u Istri", rekao je Flego. Dodao je da će ove godine Županija 300 tisuća kuna uložiti u sanaciju male koncertne dvorane u kojoj se održavaju sjednice Županijske skupštine. "Oformit ćemo tim za upravljanje Spomen domom, ali uz to svakako treba naći tržišni načina financiranja", zaključio je Flego. 

Projektant, arhitekt Berislav Iskra predstavio je županu i njegovim suradnicima sportsku dvoranu koja je doduše još u gradnji, ali pod krovom, pa se može vidjeti da se radi o doista velebnom zadnju. Iskra je posebno izdvojio materijale i izvedbu koja doprinosi energetskoj učinkovitosti objekta. Krulčić je rekao da će već početkom iduće školske godine dvorana biti gotova. Gradi se ponajprije za učenike Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i OŠ Vladimira Nazora, ali u njoj će trenirati i igrati sportaši cijele Pazinštine, a budući da će biti multifunkcionalna u njoj će se, osim sportskih, održavati razni kulturni, gospodarski i drugi društveni programi. "Od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo dva milijuna kuna koje smo većim dijelom već u utrošili u krov, fasadu i bravariju čime je poboljšana energetska učinkovitost, a to će se u konačnici odraziti na manje troškove održavanja", rekao je Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter