Flego: Ovo je ucjena Istrijana!

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego izvijestio je na konferenciji za novinare u srijedu da bi zbog inzistiranja nadležnog ministarstva koje traži da se u Plominu 3 kao energent koristi ugljen, ozbiljno u pitanje moglo doći usvajanje županijskog Prostornog plana kao jednog od strateških planskih dokumenata koji definira razvoj ali i brojne ključne investicije u Istri koje bi sada mogle doći ozbiljno u pitanje. Flego je apelirao na sve građane Istre, zatraživši pritom njihovu podršku u daljnjim koracima koje će Županija poduzimati.

- Za usvajanje Prostornog plana potrebna je suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje tu suglasnost uvjetuje prihvaćanjem ugljena kao energenta za TE Plomin 3, čemu se najoštrije protivimo. Drugim riječima, ovdje se radi o izravnoj ucjeni koja zapravo ide u smjeru "ili ćete prihvatiti ugljen ili nećemo dati suglasnost na novi Prostorni plan", što opet znači kočenje mnogih i vrlo konkretnih projekata čija se realizacija omogućuje ako se taj plan usvoji. To su primjerice izgradnja novih turističkih kapaciteta ili stavljanje u funkciju napuštenih vojnih imovina primjerice, bivši vojni aerodrom ili daljnja izgradnja infrastrukture, kazao je Flego.

Naglasio je da je Županija pokrenula izradu izmjena i dopuna plana te je nakon toga provela postupak javne rasprave u sklopu kojeg su u rujnu prošle godine održana dva javna izlaganja, dodajući kako se u izmjene plana krenulo prvenstveno kako bi se taj dokument uskladio s novim razvojnim potrebama Istre. Plan je, rekao je župan, rađen po principu supsidijarnosti i maksimalnog partnerskog odnosa s općinama i gradovima Istre, odnosno s njihovim razvojnim idejama i potrebama.

- Konkretno, izmjenama plana omogućavaju se realizacije brojnih konkretnih projekata i investicija u turizmu koje podrazumijevaju gradnju raznih sadržaja, a sve kako bi samo u turizmu mogli otvoriti više od tisuću novih radnih mjesta. Mnogo mogućnosti pruža se i malim ulagačima, osobito u ruralnom dijelu Istre, a prvenstveno se to odnosi na obiteljska gospodarstva, samozapošljavanje, čime bi se omogućilo otvaranje na više stotina radnih mjesta.

- Tu je i stavljanje u funkciju gospodarstva, bivših vojnih nekretnina, osobito u funkciju marikulture, turizma, avioindustrije za što postoje konkretni potencijalni investitori i što bi omogućilo investicije vrijedne preko milijardu kuna. No ako se plan ne usvoji, do 15. lipnja, onda je nužno cijelu proceduru ponoviti, što znači ogroman gubitak vremena, kao i gubitak ili odgodu kapitalnih infrastrukturnih projekata i investicija što bi apsolutno usporilo daljnji razvoj Istre, rekao je Flego.

Po njegovim riječima, to bi rezultiralo i gubitkom investitora koji nestrpljivo čekaju da se provedu procedure, a u konačnici i  gubitak više od tisuću radnih mjesta što bi dovelo do usporenog rasta BDP-a i životnog standarda građana Istre.

- Ovo je ucjena Istrijana, ili ugljen ili ostajete bez razvoja i novih radnih mjesta. Ovo je nezapamćen odnos prema jednoj regiji, osobito ako se u obzir uzmu svi svjetski okolišni i zdravstveni trendovi te jasan negativan stav naših građana prema termoelektrani na ugljen, kaže Flego.

Podsjetio je da se Županija već više od 20 godina protivi ugljenu, a protiv ugljena se izjasnilo i čak 92 posto građana Istre kao i građani Labinštine na referendumu. Također, naveo je da je županijska Skupština donijela zaključak prema kojem se prilikom donošenja Prostornog plana onemogućuje uvrštenje ugljena kao energenta na lokaciji TE Plomin 3.

Župan je među ostalim podsjetio da je Hrvatska potpisnica Pariškog sporazuma kojeg je Predsjednica Republike u travnju potpisala u New Yorku kada je rekla da je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. Naveo je da je temeljni cilj tog sporazuma upravo dekarbonizacija.

- Istarska županija nije protiv novih investicija ali ne nauštrb zdravlja građana. Želimo biti zelena regija uz maksimalno poštivanje visokih ekoloških standarda i održivog razvoja. Ovakav ucjenjivački stav smatram vrlo štetnim i nedemokratskim, kazao je Flego, koji je zatražio sastanak s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja te je o svemu obavijestio i predsjednicu Republike od koje traži da podrži Istru u borbi protiv zagađivača.

Na kraju je rekao da je ishod ove borbe neizvjestan jer su im mehanizmi ograničeni te da bi sve, ako bude vraćeno na početak, moglo trajati do godinu i pol dana. Kao obrazloženje ministarstva naveo je traženje da se županijski Prostorni plan uskladi sa Strategijom prostornog uređenja RH, za koju smatra da je promjenjiva kategorija te da bi trebala biti u skladu s Pariškim sporazumom i podrazumijevati plin, a ne ugljen.

- Ako dođe do neusvajanja plana, na snazi će biti postojeći prostorni plan, a sve što smo planirali, bit će na čekanju ili će se odgoditi, zaključio je župan koji je zatražio podršku javnosti u ovakvoj odluci. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter