Flego: Ostvarili smo san Istre bez granica

Prijemu su prisustvovali predstavnici Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije
Prijemu su prisustvovali predstavnici Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije

- Današnjim danom se ispunio naš san, a to je Istra bez granica. To je za sve nas povijesni uspjeh jer ulazimo u jedno novo razdoblje u kojem će prevladavati sigurnost, stabilnost i sloboda, rekao je na početku svoga obraćanja istarski župan Valter Flego na svečanom prijemu za predstavnike prijateljskih regija i gradova s kojim Istra surađuje. Prijemu su prisustvovali predstavnici Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije.

- Naš regionalni identitet, multietničnost, multikulturalnost i suživot u obitelji europskih zemalja postaje sve jači i važniji. Naše temeljne vrijednosti među kojima je i antifašizam ćemo obogatiti u ujedinjenoj Europi. Zajedničkim radom moramo prepoznati šansu koju smo danas dobili čime ćemo našoj djeci osigurati bolju budućnost, zaključio je Flego.

Generalni konzul Republike Italije Renato Cianfarani je naglasio kako je Istra već godinama surađivala s drugim europskim regijama.

- U Ime Italije želim Istri dobrodošlicu u Europsku uniju. Istra je oduvijek bila most Europe između Italije i Hrvatske. Pred nama je novo doba u kojem ćemo svi zajedno raditi na novim europskim projektima koji će Istri otvarati nova vrata, zaključio je Cianfarani.
 

Prijatelj Istre je već dugi niz godina bivši predsjednik Vojvodine Nenad Čanak.

- Kad smo zajedno s Ivanom Jakovčićem unazad 15-ak godina počeli promovirati ove europske ideje, aktualne vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji su nas javno proglašavali državnim neprijateljima. Danas ti isti ljudi koji su nas osuđivali kliču tim europskim vrednotama. Istarskoj braći želim čestitati u nadi da će istarski okviri biti garancija da se zla koja su nas zadesila nikad više neće ponoviti, rekao je Čanak.

Uzvanike je predstavio i pozdravio istarski v. d. pročelnik za međunarodnu suradnju Oriano Otočan, a gradonačelnik Izole Igor Kolenc je rekao da Istrani, iako žive u tri države, misle na isti način i imaju isti svjetonazor. (C. B. GALIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter