Flego: Obrtnici su najžilaviji i najfleksibilniji dio gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni, 20. Obrtnički sajam Istre, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije te suorganizaciji Istarske županije, Grada Pule, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula održat će se na prostoru Karoline od 12. do 15. listopada, najavljeno je danas u prostorijama Obrtničke komore Istarske županije na konferenciji za novinare. 

Rasprava o bespovratnim sredstvima

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska podsjetio je pritom kako su prva dva sajma bila održana u Poreču, a zatim je preseljen u Pulu što se pokazalo kao ispravna odluka, a zahvalio je suorganizatorima, sponzorima i pokroviteljima na potpori. Kako je naveo, sajam se službeno otvara u četvrtak, 12. listopada u 11 sati, a već u 14 sati na rasporedu je Okrugli stol s temom "Kako riješiti problem nedostatka radne snage" na kojem će se raspravljati o ovoj sve aktualnijoj temi te najavio da će se u sklopu sajma u petak održati predavanje o bespovratnim sredstvima za poljoprivredu, ruralni turizam, proizvode i uslužne djelatnosti te energetsku učinkovitost (Obrtnički dom u 18 sati). Kao i svake godine najboljim izlagačima podijelit će se nagrade - za ukupnu sajamsku prezentaciju, za oblikovanje proizvoda te za najbolji proizvod.

- Obrtnički sajam predstavlja jedan od projekata kojeg krasi kontinuitet, ali je on i jedan od stupova naše suradnje s Obrtničkom i Gospodarskom komorom koja je sjajna, kazao je župan Flego i dodao da Županija ima razvijen cijeli niz potpora gospodarstvenicima i obrtništvu te podsjetio da je u ožujku otvoren Jamstveni fond od 60 milijuna kuna od kojega je preostalo pet milijuna. Posebno ga veseli, kazao je, što je više od 55 posto dodijeljenih sredstava otišlo direktno u proizvodne djelatnosti.

- Obrtnici su najžilaviji i najfleksibilniji dio našega gospodarstva i zato ih moramo sačuvati u danima krize, zaključio je Flego.

Na njegove se riječi nadovezao i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek dodajući da je ponosan što je Pula i ove godine domaćin sajma te odao priznanje svim obrtnicima.       

Dani energetske učinkovitosti

Novost ovogodišnjeg sajma - 1. Dane energetske učinkovitosti, najavila je predsjednica Županijske komora Pula Jasna Jaklin Majetić. Kazala je da će oni, u sklopu sajma, okupiti sve subjekte koji rade u projektima obnove po principima energetske učinkovitosti: od građevinara, proizvođača prozora i vrata, solarnih kolektora do ljudi koji rade na projektima, njih ukupno 20.

U programu stručnog dijela u prostoru Županijske komore Pula u četvrtak će se, s početkom u 12.30 sati, održati Okrugli stol "Energetska učinkovitost - investicijama do ušteda" uz brojne eminentne izlagače (Rudan, Labin stan, Murexin, Rockwool, Holcim…). U petak će u prostorijama Županijske komore u 9.30 sati tvrtka RITEH održati prezentaciju natječaja energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima i OIE, a u 11 sati tvrtka COIN održat će prezentaciju projekta "Nautičko-turistički kompleks sv. Katarina - Monumenti". Program se zaključuje u subotu u 9 sati predavanjem Tehničkog fakulteta Rijeka o stručnom usavršavanju za energetske certifikatore.

Na kraju je, Miro Dodić, predsjednik uprave IKB banke Umag, kazao kako je njihova banka već godinama glavni sponzor sajma i to zato jer su davno prepoznali snagu obrtnika koji su im u fokusu poslovanja od početka, a koji su zaslužni da njihova banka iz dana u dan raste.

Za posjetitelje je sajam u četvrtak otvoren od 11 do 20 sati, u petak i subotu 13. i 14. listopada od 10 do 20 sati, a u nedjelju 15. listopada otvoren je od 10 do 17 sati. Ulaz je, naravno kao i svih ovih godina, besplatan. Katalog svih izlagača izaći će u izdanju Glasa Istre od 11. listopada. (Borka PETROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter