Flego obišao agroturizme i poljoprivrednike

Valter Flego obišao je poljoprivrednike središnje Istre
Valter Flego obišao je poljoprivrednike središnje Istre

IDS-ov kandidat za župana, sadašnji buzetski gradonačelnik Valter Flego, danas je obišao poljoprivredna i agroturistička domaćinstva u općini Cerovlje te je nakon obilaska u Pazinu novinarima izjavio da je oduševljen entuzijazmom ljudi koji se u ovom kraju bave tim djelatnostima, ali i razočaran birokratskim problemima na koje oni nailaze.

Najavio je da će bude li izabran za župana intenzivnije poraditi na ravnomjernom razvoju Istre, pogotovo njene unutrašnjosti, za koju su glavni razvojni aduti poljoprivreda, turizam i malo poduzetništvo.

Smatra da istarska unutrašnjost krije još mnogo neiskorištenih mogućnosti, a poljoprivreda se u ovom kraju pogotovo suočava s mnogim ograničavajućim čimbenicima, među kojima su najveći - male parcele, ili kako je ustvrdio: "Naši poljoprivrednici imaju malo zemlje".

Njegov poljoprivredni program sadrži pet prioriteta: izgradnju sustava za navodnjavanje, jače povezivanje poljoprivrede i turizma, razvijanje istarskih brendova, razvijanje izvora dopunskih prihoda za poljoprivredna domaćinstva i ekološka proizvodnja.

U turizmu Flego također ima pet razvojnih prioriteta za istarsku unutrašnjost: mali obiteljski hoteli, mali kampovi u seoskim domaćinstvima, umrežavanje poljoprivrede i turizma, povećanje kvalitete smještaja i dodatni razvoj turističkih proizvoda.

Ako postane župan, najavio je, odmah će pokrenuti "osvježavanje" master plana kojim bi Istra definirala svoj održivi turistički razvoj za predstojećih 6-8 godina.

Budući da u pripremljenoj izjavi nije ni spomenuo agroturizam, a sastao se s predstavnicima agroturističkih udruga i posjetio agroturizam "Stara štala" u Borutu, kandidata za župana upitali smo što kani učiniti za razvoj agroturizma, pogotovo s obzirom da u Istarskoj županiji već godinama ne postoji niti jedna služba izričito zadužena za ovu djelatnost. Flego odgovara da će kao župan zadužiti AZRRI da sustavno brine o razvoju istarskog agroturizma te zatražiti da se jedan djelatnik ove agencije specijalizira za agroturizam i bude uvijek na raspolaganju ljudima koji se ovom djelatnošću bave ili žele baviti.

Budući da je posjetio općinu Cerovlje, Flega smo upitali i kako bi kao župan razriješio spor između tamošnjih poljoprivrednika i AZRRI-ja oko obrađivanja poljoprivrednih površina preuzetih od Purisa. Odgovorio je da ne želi ulaziti u pravne zavrzlame, koje će za ovaj slučaj razriješiti sud i pravnici, ali da smatra da ljudima treba omogućiti da rade i u tom konkretnom slučaju svakako treba naći neki kompromis. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter