Flego: O Plominu C, nažalost, odlučuje država

Najbolja socijalna politika je posao - Valter Flego (M. MIJOŠEK/arhiva)
Najbolja socijalna politika je posao - Valter Flego (M. MIJOŠEK/arhiva)

Prva godina mandata istarskog župana, IDS-ova Valtera Flega, prošla je iznimno dinamično i u burnom političkom i gospodarskom okruženju. U otvorenom razgovoru za naš list, Flego kaže da se u izazove te zahtjevne dužnosti spremno i s velikom voljom upustio.

- Prije godinu dana na mjestu istarskog župana naslijedili ste Ivana Jakovčića. Kako Vam je prošla ta godina, jesu li izazovi "županovanja" veći nego što ste očekivali?

- Prva godina mandata bila je dinamična, godina tijekom koje smo postavili dobre temelje za razdoblje koje je pred nama. Od samog početka mandata zadao sam sebi i suradnicima visoki radni ritam, s jasnim prioritetima i konkretnim, realnim ciljevima koje želim da ostvarimo. Cijeli tim ulaže puno energije i truda. Radni dan nam traje 16 sati, ali vjerujem da smo na dobrome putu.

- Koji su danas glavni izazovi Istarske županije - nezaposlenost, nedostatak gospodarskog rasta, socijalna politika?

- Imamo puno izazova, ali svakako u ovom trenutku broj jedan jesu gospodarstvo i radna mjesta. Iako je stopa nezaposlenosti u Istarskoj županiji gotovo 50 posto niža u odnosu na ostatak Hrvatske, a ove godine u svibnju, u odnosu na lani, manja za 10,5 posto, to me ne zadovoljava jer moramo težiti puno nižoj stopi nezaposlenosti. Od prioritetne mi je važnosti očuvanje svakog radnog mjesta te otvaranje novih održivih radnih mjesta i za to ću se boriti koliko god je u mojoj moći, jer je najbolja socijalna politika - posao.

- Na jesen će se odabrati partner za izgradnju TE Plomin C. Hoće li se graditi "karbonjera" i što je s odštetama i nadoknadama lokalnom stanovništvu, o kojima se govorilo na sastanku u Labinu, kad su ga posjetili premijer i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade?

- Plomin C je proglašen strateškim projektom RH što znači da sad država odlučuje o tom projektu, nažalost mimo i bez ikakvog utjecaja Županije. Podsjećam da je IDS u Saboru glasao protiv Zakona o strateškim investicijskim projektima, smatrajući da lokalna zajednica mora biti uključena u razvojne projekte koje se provode na njezinom području.

S obzirom da realizaciju tog projekta regionalna i lokalna razina ne može spriječiti, bilo bi ispravno da se prvo razgovara s ljudima koji tamo žive te da ih se pravično obešteti i da se financijski podrže razvojni projekti od važnosti za to područje. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter