Flego: Neka se ispitaju sve navodne afere

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na samom početku današnjeg aktualnog sata Županijske skupštine Tanja Vrbat (SDP) u ime kluba vijećnika SDP-SDSS-SDAH zatražila je od istarskog župana Valtera Flega da u dnevni red uvrsti točku o izmjeni sjedišta Istarske županije.

- Krajnje je neozbiljno da se o tome skupština nije očitovala osam mjeseci te da se prepušta Zagrebu da o tome odlučuje, kazala je Vrbat što je presjekao predsjednik skupštine Istarske županije

Valter Drandić ustvrdivši da se ta "preozbiljna tema" po poslovniku ne može uvrstiti bez pripremljenih materijala. Uskočio je Damir Kajin (nezavisni) s klupe poručivši da se o tome treba održati posebna sjednica skupštine. Vrbat je napomenula da će za iduću sjednicu skupštine pripremiti potrebne materijale. Tedi Chiavalon (IDS) kaže da predsjednik Josipović, Ekonomski institut, ministarstva, strani mediji i agencije ističu Istru kao perjanicu hrvatskog turizma i gospodarstva, a s druge strane oporbeni političari potenciraju afere Mirna, Arena, rovinjska bolnica, uljara San Lorenzo ili droge čime "blate sve što je istarsko", pa je zatražio da se oglasi župan.

- Svjedoci smo neviđene hajke na našu županiju i institucije, čime se nanosi šteta i našim građanima, kazao je župan Flego koji se ne može oteti dojmu da je to sve povezano s ciljem oslabljivanja Istre kako bi joj se moglo oduzeti decentralizirane funkcije. Poručio je neka se ispitaju sve navodne ili stvarne afere uključujući onu u kojoj je sam optužen za protuzakonito povećanje plaće. Upozorio je da potenciranje slučaja oko HBOR-ova kredita za uljaru San Lorenzo može ugroziti investiciju u pulsku bolnicu, ali i naglasio da u slučajevima kao što su Arena i Mirna lokalne vlasti imaju "oružje u rukama protiv špekulacija" u vidu prostornih planova.

- Župane, koliko se županijskih novaca izdvaja za medije, promidžbu i PR, upitao je Kajin ponudivši odmah odgovor da je riječ o 2,8 milijuna kuna u 2013. godini odnosno 10 milijuna u četiri posljednje godine, a s gradovima i općinama oko 40 milijuna kuna. Smatra da se tim novcima "korumpiraju neki mediji" te zapitao gdje su kriteriji za dodjelu novca i javni natječaj. "Mi korumpiramo šest puta manje novinare nego susjedna Primorsko-goranska županija", odgovorio mu je cinično župan Flego.

Tematsku sjednicu o trošenju županijskih sredstava, zbog slučajeva uljare i rovinjske bolnice, zatražio je Danijel Ferić (SDP), kao i ograničavanje članstva u nadzornim i upravnim odborima županijski ustanova na dvije funkcije. Flego je najavio donošenje takve uredbe koja bi ograničila gomilanje funkcija, te istodobno odbacio predloženu Ferićevu tematsku sjednicu, ali i onu koju je predložila Vrbat o sjedištu županije.

Mirjanu Galo (SDSS) zanimalo je hoće li i kako županija pomoći radnicama Arene iako se radi o privatnoj tvrtci na što je župan kazao da se može pomoći jedino kroz prekvalifikaciju djelatnica i socijalni program. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter