Flego: Neću dozvoliti da se kažnjavaju građani Istre!

Nova vlada sada planira graditi sortirnice kako bi što manje komunalnog otpada stizalo u centre (M. MIJOŠEK)
Nova vlada sada planira graditi sortirnice kako bi što manje komunalnog otpada stizalo u centre (M. MIJOŠEK)

Nije dugo trebalo da u javnost procuri informacija da će Istrani, vrlo vjerojatno, uz stanovnike Primorsko-goranske županije najskuplje plaćati odvoz otpada. Upravo na to je nedavno upozorio ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović koji je između redaka dao naslutiti da bi ta cijena mogla biti dva do tri puta viša nego u drugim krajevima Hrvatske u kojima nisu zaživjeli županijski centri za gospodarenje otpadom. Iz ovoga bi se dalo iščitati da bi sada Istrani i Riječani mogli biti kažnjeni samo zato jer su u njihovim županijama za razliku od ostatka Hrvatske, centri za gospodarenje otpadom "stali na noge".

Politika smeća

Naime, promjenom vlasti, a time i promjenom okolišne, prvenstveno politike gospodarenja otpadom "na udaru" su se prvo našli Županijski centri za gospodarenje otpadom (ŽCGO) koji sada više nisu u skladu sa suvremenom europskom politikom gospodarenja otpadom, a osobito je sporna tehnologija za Mehaničko-biološku obradu otpada. Takozvanu MBO tehnologiju sada se smatra zastarjelom, a i Europska komisija priprema novi zakonodavni paket kojim planira ukinuti financiranje postrojenja za MBO koje je zdušno financirala. Bivša je Vlada isticala kako do kraja 2018. godine Hrvatska treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, a to je podrazumijevalo i uspostavu centara kojih se ova nova Vlada odriče.

Novi koncept gospodarenja otpadom ide u smjeru kružnog gospodarstva koje veće naglaske stavlja na sprečavanju nastanka otpada, odvojenom prikupljanju te recikliranju kao postupcima koji imaju bitne ekološke i ekonomske prednosti. Sporno je i to što u centrima za gospodarenje otpadom izvlači do 5 posto materijala za recikliranje, a oko 35 posto završi kao gorivo iz otpada, pa s obzirom da takav koncept nije u skladu s zahtjevima kružnog gospodarstva, bit će ga potrebno redefinirati.

Brži od Hrvatske

Da bi se Istra mogla naći na udaru očito je svjestan i istarski župan Valter Flego koji je upravo o ovim pitanjima u Zagrebu jučer razgovarao s ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem.

- Upravo sam na tu temu održao sastanak s ministrom i njegovim suradnicima kojima sam postavio niz konkretnih pitanja oko zbrinjavanja otpada u Istri. Tražimo od države, koja je nametnula tehnologiju zbrinjavanja otpada, da se maksimalno uključi kako bi povećanje cijene odvoza otpada za građanstvo i industriju bilo minorno. Također, upozorio sam na činjenicu da država treba usvojiti nacionalnu strategiju zbrinjavanja ostatnog otpada, a ne prepustiti županijama da svaka rješava na svoj način. Danas je to pitanje Kaštijuna, ali sutra će tu biti i ostali županijski centri za gospodarenjem otpadom diljem Hrvatske, kazao je Flego koji kaže da je u ovome trenutku teško prognozirati koliko bi cijena zbog Kaštijuna mogla biti viša.

- To je teško reći iz razloga što će cijena ovisiti o količini selektiranog otpada, odnosno o dovezenom otpadu na Kaštijun. Također, na konačnu cijenu će utjecati i cijena zbrinjavanja ostatnog otpada (RSF), a koja bi mogla biti manja ukoliko se u sufinanciranje uključe Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i resorno ministarstvo, kaže Flego. 

Na pitanje kažnjavaju li se stanovnici Istre zbog činjenice što je upravo u Istri, uz Rijeku jedino zaživio ŽCGO, Flego veli da je Istra uvijek prednjačila u svemu pa tako i u izgradnji modernog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

- Nama u Istarskoj županiji je ekologija i čist okoliš jedan od strateških prioriteta. Mi smo turistička regija, a turizam kao bitna gospodarska grana je u značajnoj korelaciji s čistim okolišem. Međutim, ekologija i zaštita okoliša imaju svoju cijenu. Nažalost, do problema dolazi kada država ne prati dinamiku razvoja pojedinih županija i koči njihov napredak. Na to smo ukazivali više puta kao i u ovom konkretnom slučaju. Ponavljam, ministru Dobroviću predstavio sam moguća rješenja glede zbrinjavanja ostatnog otpada te očekujem pismeno očitovanje, kaže župan.

Flego dodaje da je u svemu problem sporost i tromost države, kao i nedosljednost i nepostojanje jasne vizije i strategije razvoja.

- Upravo zato, smatram da bi nadležnost i u području zaštite okoliša trebalo prepustiti županijama. Dok je projekt izgradnje ŽCGO Kaštijun bio u povojima, država je bila ta koja nas je uvjeravala u veliku zaradu na tržištu od ostatnog otpada. Zbog toga i tražimo da Ministarstvo okoliša ponudi rješenje, kako građani ne bi bili ti koji će ispaštati, kaže župan.

Zelena regija

Pitamo župana kako će zaštititi građane Istre?

- Neću dozvoliti da se kažnjavaju građani Istre, a naročito ne iz razloga jer prednjače u svemu. Činim sve što je u mojoj moći da eventualno povećanje cijene odvoza otpada bude neznatno. Mi ćemo racionalnim i učinkovitim upravljanjem i gospodarenjem otpadom, kao i poticanjem i promoviranjem selektivnog načina prikupljanja otpada, nastojati da promjene cijene budu minimalne. Nakon očitovanja resornog ministarstva, činit ću sve kako bi sustav gospodarenja otpadom funkcionirao, a Istra bila zelenom regijom u punom smislu te riječi, naglasio je Flego. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter