Flego: Ne branimo prikupljanje potpisa za referendum

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego navodi u današnjem priopćenju u vezi s medijskim napisima po kojima ta županija ne dopušta skupljati potpise za raspisivanje referenduma o uporabi jezika nacionalnih manjina da se u Istri ne zabranjuje prikupljati potpise, ali županija, kako navodi, "ne želi sudjelovati u aktivnostima" kojima se žele smanjiti dostignuta ljudska i manjinska prava.

Ističući kako se referendumom ne bi trebala smanjivati ljudska ili manjinska prava, Flego je ocijenio da je Istra otvorena, multikulturalna i dvojezična regija u kojoj se poštuju prava nacionalnih manjina i gdje se njeguje tolerancija i suživot te se zato, kako je rekao, "protive svakom obliku diskriminacije".

"Mi u Istri dvojezičnost smatramo civilizacijskim dostignućem i standardom koji treba očuvati i svaki pokušaj ukidanja tih prava smatramo korakom unazad", izjavio je za Hinu istarski župan Valter Flego.

Po njegovim riječima, Istru na to obvezuje dostignuta civilizacijska razina međuetničke tolerancije i suživota koja se, smatra Flego, "očituje kroz lepezu manjinskih prava ugrađenih u Statut Istarske županije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter