Flego: Napušteni aerodrom u funkciji gospodarstva

Maja Cvek i Valter Flego (M. ANGELINI)
Maja Cvek i Valter Flego (M. ANGELINI)

Bivša vojna zračna luka u ližnjanskoj općini, mogla bi uskoro biti stavljena u funkciju, što je želja Istarske županije, ali i Općine Ližnjan. Upravo je taj napušteni aerodrom bio jedna od glavnih tema sastanka između župana Valtera Flege i njegovih suradnika te ližnjanske načelnice Maje Cvek.

- Nadam se da se bliži kraj priče s državom oko ustupanja vlasništva, odnosno davanja na korištenje, ili u koncesiju, tog zemljišta u naše ruke. Tu mislim na Istarsku županiju koja će s Općinom Ližnjan promišljati buduću namjenu tog prostora.

Mislim da je najgore upravo ono što se danas tamo dešava, a to je šikara, odnosno neiskorišteno zemljište. Mi želimo radna mjesta i u tom smislu vjerujem da ćemo dogovoriti s Ministarstvom obrane model prepuštanja u naše ruke, a nakon toga izvršiti parcelizaciju, objaviti natječaje i sve ostalo što treba kako bi potencijalni investitori počeli raditi, rekao je župan.

Dodao je da je potencijalnim investitorima koji se bave djelatnostima koje prate civilno zrakoplovstvo to područje izrazito zanimljivo. Primjerice, za pilotsku akademiju, ali i servisiranje zrakoplova.

- Avioni se servisiraju dnevno, tjedno, mjesečno, godišnje, a zahvaljujući činjenici da u južnoj Istri imamo puno kadra tehničke, strojarske i elektroničke struke bilo bi nam nadasve primamljivo da potencijalni investitor aktivira upravo takvu djelatnost.

To je u Europi deficitarna djelatnost te postoji interes onih koji to žele raditi u Puli. Vjerujem da nećemo imati problema u dogovorima s Ministarstvom obrane, a prije neki dan sam poslao poziv ministru da se nađemo kako bi ubrzali cijelu tu priču jer nam je cilj staviti prostor što prije u gospodarsku funkciju. Još se ne zna kad bi aerodrom bio u ingerenciji Županije, to je kompleksna procedura koja je već prošla nekoliko ministarstava. Sad je de facto posljednji korak definiranje uvjeta samog ministarstva obrane, zaključio je Flego.

Koliko Općina ima velikih potencijala, toliko ima i prostora da se kao nerazvijena, razvija, rekla je Cvek te dodala da će se u tom smjeru i upregnuti snage.

- To podrazumijeva izradu dokumentaciju za projekte, prostornih planova…, a tu nam treba i pomoć Županije, od izgradnje infrastrukture, do strateških dokumenata, ciljanih izmjena prostornog plana županije. Što se tiče golfa, dosadašnji investitori prodaju projekt i prema njihovim najavama imaju ozbiljnih kupaca. Na sastanku smo razgovarali i o ližnjanskoj lučici jer pregovaramo s Županijom da se Općini prepusti koncesija tako da sami gospodarimo njome, a trenutno izrađujemo idejno rješenje lučice, rekla je Cvek.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti realizacije obilaznice Medulin-Ližnjan, izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije, mogućoj zoni velesajma u općini, sanaciji županijskih cesta…

- Ovo je općina s puno ideja i razvojnih projekata, ali i preduvjeta da bude propulzivna istarska općina. Ono što mi se sviđa je da zajedno shvaćamo potrebu dugoročnog i promišljenog, sustavnog planiranja razvoja općine. Općina treba krenuti s izradom različitih planova kojima će se sustavno definirati razvoj što je preduvjet za konkretne investicije, zaključio je župan. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter