Flego najavio pet ključnih projekata u novoj godini


- Unatoč stalnom padu BDP-a, globalnoj krizi i stagnaciji gospodarstva, godina koja je na izmaku ostat će zapamćena i po nečem dobrom. Mislim najprije na ulazak Hrvatske u EU, usvajanje Deklaracije o jedinstvu Istre, lokalne izbore te činjenicu da su jedinice lokalne samouprave prihvatile 10 županijskih mjera za oporavak gospodarstva Istre, rekao je između ostalog istarski župan Valter Flego na današnjem predblagdanskom druženju s novinarima. Istaknuo je da će u 2014. godini sve biti usmjereno na preokret gospodarstva i smanjenje negativnih gospodarskih trendova.

- U svim planovima gospodarskog oporavka gradovi i općine te država našoj županiji moraju biti partneri. Isto vrijedi i za privatne ulagače i sve gospodarstvenike koji namjeravaju ulagati u Istru. Iduće godine pokrenut ćemo mnogo investicija. Prvenstveno nam je cilj početak gradnje nove pulske bolnice, zatim četiri nove škole u Istri, ulaganja u kanalizaciju i vodozaštitu, privatno ulaganje u bivše vojne objekte na pulskom aerodromu te nastavak gradnje Istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učka.

Za nove istarske škole država izdvaja 55 posto sredstava, Županija 35 posto te gradovi Pula, Buje i Poreč po 10 posto. U Poreču će se graditi dvije nove škole. Sve škole će biti useljive 1. rujna 2016. godine. U Poreču se planira započeti gradnja novog kanalizacijskog sustava u vrijednosti od 65 milijuna eura, dok se u kanalizacijski sustav Istre planira uložiti više od 100 milijuna eura, istaknuo je Flego. (C. B. GALIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter