Flego: Naglasak stavljamo na razvojne projekte i unapređenje društvenog standarda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio Prijedlog proračuna za 2018. godinu i grube projekcije proračuna koji će se donositi do konca ovog mandata. Taj će prijedlog biti upućen vijećnicima Skupštine Istarske županije, koji će u ponedjeljak 18. prosinca raspravljati i, za očekivati je, usvojiti ovaj najvažniji financijski dokument.

- S obzirom na loše stanje općenito u gospodarstvu, u proteklom smo mandatu bili koncentrirani na pomoć istarskom gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi. Započeli smo veliki broj projekta s ciljem očuvanja dostignutog društvenog standarda. U ovom mandatu, s obzirom na oporavljanje gospodarstva, naglasak stavljamo na razvojne projekte, unaprjeđenje društvenog standarda i na nove iskorake u svim područjima, istaknuo je u uvodnom dijelu Flego.

Proračun kontinuiteta

Istarski župan je naglasio da proračun za iduću godinu predstavlja kontinuitet u radu županijske uprave i proračunskih korisnika, te donosi nastavak dosadašnje kvalitetne suradnje na području Istre, kako s javnim tako i s privatnim sektorom.

- Što se konkretnih brojeva tiče, Prijedlog proračuna Istarske županije za 2018. godinu iznosi 1.320.670.000 kuna, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika, s planom kojeg provode županijska upravna tijela. Dio koji se od predloženog iznosa odnosi na Istarsku županiju je 221.892.864 kune ili 16,8 posto, a dio koji se odnosi na korisnike 1.098.777.135 kuna, odnosno 83,2 posto, kazao je Flego dodavši da je na ovaj Prijedlog proračuna pristiglo 27 amandmana, a on će Skupštini uputiti prijedlog da se njih 12 prihvati u cijelosti, dok je jedan amandman prihvaćen djelomično. Pritom je naglasio da je sve pristigle amandmane pomno proučio, ne gledajući tko je predlagatelj, te da se predložene izmjene neće osjetiti na realizaciji projekata već isključivo se omogućavaju daljnjim stezanjem remena.

Investicije u zdravstvo

Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 665,9 milijuna kuna, od čega na zdravstvo otpada 507, na obrazovanje 83, a na socijalnu skrb 75 milijuna kuna.

Nabrajajući najvažnije investicije iz područja obrazovanja, župan je naveo rekonstrukciju, adaptaciju i energetsku obnovu Osnovne škole Ivan Batelić Raša, u ukupnom iznosu od 8,1 milijun kuna, zatim energetsku obnovu Osnovne škole Mate Balote Buje, za što je osigurano 3,8 milijuna kuna, te dovršetak rekonstrukcije, sanacije i energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin, u iznosu nešto većem od 3,5 milijuna kuna. Također, spomenuo je i iznos od 11,2 milijuna kuna koji je "rezerviran" za ulaganja u ostale škole, a poslužit će kao osnovica ili županijska participacija u natječajima za energetsku obnovu zgrada koje će početkom iduće godine raspisati nadležno ministarstvo.

- Na području zdravstva i socijalne skrbi očekuje nas dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula, u ukupnom iznosu od 440 milijuna kuna, a nastavljamo i s projektom ulaganja u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, koji se financira iz Strukturnih fondova EU u iznosu od 19,5 milijuna kuna, rekao je župan.

U idućoj godini se nastavljaju i radovi na Domu za starije osobe Domenico Pergolis Rovinj, a dovršava se energetska obnova doma u Novigradu i dogradnja doma Raša. Tu su i dvije nove investicije pri domu Alfredo Štiglić u Puli kojima će se dobiti novih 98 mjesta u domu, a to je izgradnja depandanse u Mažuranićevoj ulici (3,7 milijuna kuna) i izgradnja novog krila u Krležinoj ulici u ukupnom iznosu od 38 milijuna kuna. Značajna investicija je i adaptacija zgrade rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. Dr. Martin Horvat" u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Potonje projekte Županija partnerski realizira s jedinicama lokalne samouprave. Župan je spomenuo i to da se nove investicije planiraju kod Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u iznosu od 24 milijuna kuna.

Godina važnih ostvarenja

Nakon izgradnje sustava za navodnjavanje poljoprivrednih područja Valture, za iduću je godinu najavio izgradnju sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, koji se planira realizirati u suradnji s Hrvatskim vodama. Osigurana su sredstva za izradu Strategije vinarstva, kao i za pomoćnike u nastavi, a nastavlja se i implementacija Zavičajne nastave, koja iz godine u godinu ostvaruje sve zapaženije rezultate i veliki interes.

- Pored navedenog, u suradnji s gradovima i općinama nastavljamo s mjerama za poticanje istarskog gospodarstva, ponajprije politikom privlačenja investicija u Istru, kao i s promoviranjem naše regije kao poželjne destinacije za ulaganje. Istarska županija je i u 2017. godini ostvarila rezultate koji su među najuspješnijima u državi, osobito po pitanju indeksa gospodarske snage, ostvarenog BDP-a po stanovniku, rekordnih turističkih rezultata, vrijednosti izvoza naših poduzetnika, a zabilježen je značajan rast zaposlenosti. U godini pred nama nastavljamo s jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, vodeći se i dalje načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija, zaključio je župan Valter Flego. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter