Flego: Na zdravstvu i socijali neće se štedjeti

Valter Flego u Buzetu predstavio dio programa (G. Č. Š.)
Valter Flego u Buzetu predstavio dio programa (G. Č. Š.)

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego predstavio je večeras u Narodnom domu u Buzetu četvrto poglavlje predizbornog programa Platforma 7x7 - Za Istru koja radi, na temu "Za modernu zdravstvenu zaštitu i predanu socijalnu skrb", a u kojem je istaknuta potreba da se u zdravstvu osigura dostupnost i teritorijalna ujednačenost usluga, prvenstveno izgradnjom nove Opće bolnice u Puli, modernizacijom postojeće mreže domova zdravlja te primjerenim razvojem Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat".

- Na zdravstvu i socijalnoj skrbi nećemo štedjeti. Bez obzira na to što je kriza, što proračuni realno padaju, za te namjene proračunska sredstva neće padati, već će samo biti ista ili veća jer u trenucima krize treba ulagati upravo u zdravlje ljudi i u pomoć potrebitijima, obećao je Flego.

Flegov predizborni program obuhvaća sedam točaka za modernu zdravstvenu zaštitu i najviše standarde socijalne skrbi. Kao prve dvije mjere, u Buzetu je predstavio jačanje svih programa prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti te kvalitetniji socijalni program, a kao treću gradnju i opremanje nove moderne Opće bolnice Pula, kakvu istarski građani i bolničko osoblje predugo čekaju. Postoji projekt, građevinska dozvola, čak su osigurana i sredstva, nedostaje samo jamstvo na kredit, rekao je Flego te i ovom prigodom pozvao Vladu da izda jamstvo na kredit i da se konačno krene s izgradnjom bolnice kakvu Istra odavno zaslužuje.

Četvrta mjera predviđa i otvaranje novih domova za umirovljenike u Labinu, Pazinu i Puli te dogradnju domova u Rovinju i Buzetu, a dio kapaciteta bit će prenamijenjeno za oboljele od raznih tipova demencija poput Alzheimerove bolesti. Osim brige za osobe treće životne dobi, rekao je Flego, ovi projekti donose i 255 novih radnih mjesta u Istri.

Peta mjera predviđa pomoć i programe za aktivnu treću životnu dob, šesta posebnu brigu za osobe s posebnim potrebama, a sedma stalnu borbu protiv ovisnosti svih vrsta kao pošasti modernog doba. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter