Flego na Saboru IDS-a: Istra je na prekretnici


"U politici ne opstaju ni najjači ni najpametniji. Opstaju oni koji su spremni za promjene u okruženju. Za nas u IDS-u to su promjene u politici", rekao je u svom uvodnom izlaganju predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić na današnjem 24. saboru Istarskog demokratskog sabora u Puli. Jakovčić je istaknuo da temeljne vrijednosti koje IDS promiče posljednjih 20 godina nema potrebe mijenjati, ali da su strateške promjene nužne.

- IDS danas nudi nove kandidate, nove snage, počevši od kandidata za istarskog župana, za gradonačelnika Umaga i načelnice Fažane, istaknuo je Jakovčić.

Komentirajući događanja posljednjih mjeseci na političkoj sceni u Istri, Jakovčić je kazao da će građani dati sud o tome da li je bilo potrebno narušiti političku stabilnost u Istri, da li je bilo moralno napadati i rušiti IDS, pogotovo kada se zna da IDS iskreno podržava Vladu.

- Na parlamentarnim izborima posijali smo velika očekivanja koje nismo uspjeli u potpunosti ispuniti i preuzimamo, kao članovi Vlade, odgovornost za obveze koje smo dobili. IDS će nastaviti raditi najbolje što zna preko ministra turizma i obvezu koju smo dobili u cestogradnji. Za Europski parlament i lokalne izbore smo okupili ljude koji čine tim koji će se sutra brinuti za nas u Europskom parlamentu, zaključio je Jakovčić.

Potpredsjednik IDS-a Boris Miletić je istaknuo da ulazak u veliku europsku obitelj, gdje su Istra i Hrvatska uvijek pripadale, predstavlja veliku šansu za Istru.

- Nedavno sam bio u radnom posjetu u Bruxellesu i, nažalost, moram reći da Hrvatska nije najbolje pripremljena za EU fondove. Međutim, mi u Istri smo spremni, o tome govori činjenica da smo i po tom pitanju najuspješnija regija u Hrvatskoj. Ovi izbori nisu odlučujući, ovi izbori su presudni. Odlučivat će se o budućnosti naše Istre, hoće li se poštivati prostorni plan Istarske županije, hoće li TE Plomin biti na plin i hoće li naši građani plaćati porez na branje šparuga, hoće li Elektroistra sutra biti Elektroprimorje te hoće li se u konačnici o Istri odlučivati u Istri ili u nekom drugom centru, kaže on.

- Uvjeren sam da Valter Flego neće morati pitati za mišljenje izvan Istre. Politički Zagreb, neovisno o tome tko je na vlasti, poštivat će Istru u onoj mjeri u kojoj se sami izborimo za to. Ljudi od nas ne očekuju nove podjele. Ono što naši sugrađani najviše očekuju je naše zajedništvo i istarska solidarnost, zaključio je Miletić.

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego je rekao da se Istra nalazi na prekretnici kad mora odlučiti želi li se uklopiti u prosječnost, želi li dijeliti letargičnu sudbinu okruženja i vrtjeti se u toj spirali depresije ili želi napraviti iskorake, u smislu kreiranje novih programa, novih manifestacija, prepoznatljivosti, diferenciranja od ostalih, razvijanja kroz nove projekte.

- Na izborima koji dolaze, u ovakvoj gospodarskoj situaciji, na ovim izborima ključno pitanje bit će pitanje povjerenja. Sada, više nego ikada ranije, kandidati će biti procjenjivani na temelju toga može li im se vjerovati da mogu voditi projekte i pokrenuti Istru ili nude samo puno praznih priča. Istra u sutrašnjim novim okolnostima i novim uvjetima traži nove ideje, nove ljude i nove mogućnosti, ali važno je da očuva svoje temeljne vrijednosti, a to su istrijanstvo, multikulturalnost i multietničnost... Nećemo dopustiti da se Istru „utopi“ u nekom novom prekrajanju regija. Jasno poručujem: prepustite regijama dio obaveza. Istra se nikada nije bojala raditi, istaknuo je Flego. (Izvješćuje Cristian Bruno GALIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter