Flego: Kvaliteta nam je od presudne važnosti


Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić danas su, u pratnji ravnateljice OB Pula doc. dr. sc. Irene Hrstić obišli gradilište nove bolnice. Kako su župan i gradonačelnik imali prilike vidjeti, zgrada Dijagnostike je u najnaprednijoj fazi uređenja, a trebala bi biti u punoj funkciji te puštena u rad do kraja godine. Prema riječima ravnateljice Hrstić, pri završetku Dijagnostike na staru lokaciju će se vratiti Odjel za radiološku dijagnostiku, Odjel za laboratorijsku dijagnostiku te Nuklearna medicina. Župan Flego i gradonačelnik Miletić potom su obišli prostore Objekta 1 te pogledali fasadu s južne strane spomenute zgrade. U Objektu 1 bit će smještena poliklinika, jednodnevna bolnica i kirurgija, kao i operacijske sale, Anesteziologija, Hitni trakt i sve kirurške struke. Radovi na potonjem trebali bi biti okončani do ljeta 2018. godine, te bi tada trebala započeti adaptacija postojećeg rodilišta koja će trajati oko godinu dana. Pri završetku obilaska župan Flego izrazio je zadovoljstvo napretkom na novoj bolnici, kao i dinamikom radova.

- Nova će bolnica biti kvalitetna, što nam je od presudne važnosti kako bi građani sutra imali modernu i funkcionalnu bolnicu. Drago mi je što će već koncem godine biti pušteni u rad prvi odjeli, kazao je Flego.

Utrošeno 170 milijuna kuna

Viđenim je bio zadovoljan i pulski gradonačelnik koji je naglasio da dnevno na gradilištu radi preko sto radnika te se napredak itekako vidi. Dosad je utrošeno 170 milijuna kuna iz kredita za gradnju, usluge stručnog nadzora i dio opreme. Bolnici je, podsjećamo, iz europskih fondova već odobreno 38,4 bespovratnih milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Preostali dio, 47 milijuna, namijenjen građevinskim i instalacijskim radovima, osigurat će se namjenskim kreditom za gradnju nove bolnice, a opremanje počinje početkom iduće godine, paralelno s preseljenjem bolnice. Vrijednost preostale opreme planirane za bolnicu koja će se financirati kreditom procijenjena je na dodatnih oko 150 milijuna kuna.

Osuvremenjivanje projekta

Iako je dovršetak izgradnje pulske bolnice planiran početkom siječnja 2018, taj će rok biti pomaknut za konac te godine budući da su pojedini objekti koji se adaptiraju u lošijem stanju nego što se procjenjivalo, a istodobno se grade i novi objekti. Bolnica će se puštati u uporabu u fazama, pa se tako već koncem ove godine očekuje da dijagnostika (RTG, laboratorij i nuklearna medicina) bude u punoj funkciji. Drugi razlog odmaka od inicijalnog terminskog plana je i "osuvremenjivanje" projekta nove bolnice. To podrazumijeva prilagodbu postojećih projekata suvremenom načinu pružanja zdravstvene usluge.

Prošlog su petka, pak, izravno iz Siemensove tvornice dopremljeni novi MR i CT uređaji vrijedni 13,63 milijuna kuna koji su, do završetka obnove zgrade dijagnostike, privremeno smješteni u kotlovnicu. Masivni uređaj za magnetsku rezonancu težak je 9,6 tona i vrijedan 8,2 milijuna kuna i riječ je o prvom "magnetu" u povijesti bolnice, snage od 1,5 tesli, opremljen najnovijom generacijom softvera. Novi, 128-slojni MSCT košta 5,4 milijuna kuna, težak je 3,5 tona i volumena 18 kubika, a riječ je o uređaju najnovije generacije s minimalnim, optimiziranim zračenjem. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter