Flego: Jako istarsko gospodarstvo naš je prioritet, gradimo dalje

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

"Trud istarskih radnika, investicije poduzetnika i konkretne mjere Istarske županije, gradova i općina dali su vjetar u leđa istarskom gospodarstvu", naglasio je IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego na predstavljanju četvrtog programskog područja "Gospodarski rast i razvoj" u Labinu.

- Otvaraju se nova radna mjesta, rastu investicije, smanjuje se nezaposlenost, raste prihod i izvoz. No, puno je još posla pred nama! Imperativ naše politike je osigurati posao i plaću svima koji žele raditi, a jako istarsko gospodarstvo naš je prioritet, nastavio je Flego osvrnuvši se na konkretne rezultate u protekle četiri godine.

Jedan je od najznačajnijih pokazatelja, smatra Flego, 2.762 novootvorenih radnih mjesta te smanjena stopa nezaposlenosti za čak 44 posto. Također, od 2013. godine, domaći i strani investitori uložili su u Istru više od 10 milijardi kuna.

U razvoj poduzetničkih zona uloženo je, pak, 168 milijuna kuna i pokrenut je "Tehnološki inkubator" u Puli u kojem radi 15 tehnoloških tvrtki s preko 50 radnika. Uložen je i 21 milijun kuna u Zračnu luku Pula, što je omogućilo rekordan promet od 436 tisuća putnika. Realizirano je 116 EU projekata ukupne vrijednosti 988 milijuna kuna, a u toku je ugovaranje 20 novih EU projekata vrijednih 67,5 milijuna kuna.

- Rekordne rezultate iz godine u godinu bilježimo i u turizmu. Istra je najturističkija regija, kazao je kandidat za istarskog župana dodajući kako je Istra rekorder i po turističkim investicijama. Naime, od 2013. do kraja 2017. godine ukupno se investira više od pet milijardi kuna, a 33 milijuna kuna uloženo je u javnu turističku infrastrukturu i plaže. Za budući razvoj turizma, važan je i novousvojen Master plan turizma Istre 2015.-2025., kao i projekt "Mali kampovi u Istri", osnivanje Istra Bike DMC – tvrtke za razvoj cikloturizma i otvorenje Bike centra u Tribanu.

- Razvojni zamah istarskom gospodarstvu, pružilo je i 10 mjera pomoći za istarsko gospodarstvo, kojim je Istarska županija osigurala 100 milijuna kuna kredita i jamstava za istarske poduzetnike i obrtnike. Financirano je 130 projekata ukupne vrijednosti 84,8 milijuna kuna, a samo u 2017. godini Istarska županija ulaže više od 4 milijuna kuna za povećanje konkurentnosti gospodarstva Istre, naveo je Flego podsjetivši i na projekt "Imam ideju", nastalog s intencijom poticanja i promoviranja inovacija ključnih za održivi razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, kao i provedenih 130 besplatnih edukacija za više od 5.000 polaznika.

Važan segment istarskog gospodarstva je i poljoprivreda, pa je u proteklom razdoblju, putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre odobreno 112 kredita istarskim poljoprivrednicima u vrijednosti od 33 milijuna kuna.

- Istarski pršut je zaštićen oznakom izvornosti u EU, a dobivena je i teška bitka za Teran. Istarski maslinari su napravili najveći iskorak u proizvodnji maslinovih ulja, broj maslina narastao je na 1.350.000, a broj uljara na 30, istaknuo je Flego.

U sljedeće četiri godine, najavio je IDS-ov kandidat, nastavit će se s provedbom brojnih mjera i projekata.

- Novim poticajima za razvoj i zapošljavanje stvorit ćemo uvjete za otvaranje tisuću novih radnih mjesta. Nastavit ćemo osiguravati kreditne linije i aktivne mjere pomoći, podržavajući mala i srednja poduzeća i obrtnike. Ulagat ćemo u kvalitetnu infrastrukturu i raditi na privlačenju investicija. Nastavljamo s projektom "Moj prvi posao" i otvorit ćemo prostor za zaposliti 700 pripravnika (vježbenika) u javnom i realnom sektoru, rekao je Flego.

Nadalje, pokrenut će se nove kreditne programe, vrijedne 200 milijuna kuna, za malo i srednje gospodarstvo i obrtništvo, kako bi se potaknulo novo zapošljavanje i rast. Također, u pripremi su EU projekti, vrijedni više od 400 milijuna kuna, čije se ugovaranje očekuje u narednom razdoblju.

- Bivša vojna zračna luka Pula predstavlja veliki gospodarski potencijal koji, kao i mnoga druga državna imovina, stoji neiskorišten. Naša je namjera pretvoriti je u gospodarsku zonu u kojoj bi se otvorilo 200 novih visokostručnih i dobro plaćenih radnih mjesta, za što već postoje konkretni projekti, poručio je Flego najavivši i brojne druge projekte poput zaštite istarskih prepoznatljivih proizvoda, nastavka gradnje sustava navodnjavanja, kao i dodatnog razvijanja turizma, zaključio je kandidat za istarskog župana Valter Flego. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter