Flego: Izmjenama proračuna želimo imati kreditni potencijal od 60 milijuna kuna

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Županijska skupština prihvatila je prve izmjene Proračuna za ovu godinu s ukupno raspoloživih sredstava od čak milijardu i 250 milijuna kuna (1.253.650.000). Obrazlažući razloge ove izmjene, prvotno prihvaćenog u iznosu od milijardu i 230 milijuna kuna, župan Valter Flego rekao je kako je prvobitni proračun donijet u skladu sa smjernicama Vlade i temeljem tadašnjeg Zakona o porezu na dohodak. U međuvremenu je usvojena porezna reforma, a imajući u vidu kako je ovo najvjerojatnije posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu, župan je predložio izmjene i dopune.

Izmjene su predložene i kako bi se tehnički uskladili prihodi i rashodi, s obzirom da se za 3,2 milijuna kuna smanjuje udio prihoda iz poreza na dohodak, a s duge strane višak od 16,4 milijuna kuna iskazan je po godišnjem obračunu za 2016. godinu. Ovdje se u najveće djelu radi o namjenskoj preraspodjeli sredstava za investicije u Istarske domove zdravlja, za gradnju ambulante i ljekarne u Vodnjanu, nastavak ulaganja u Ortopedsku bolnicu "Dr. Martin Horvat" u Rovinju, kao i ulaganje u liniju Poduzetnik 2017., za koju treba osigurati 500 tisuća kuna, ako, kaže Flego; "želimo imati kreditni potencijal od 60 milijuna kuna".

Brussich: Zadovoljstvo ostvarenim

Ovomu je dodao kako su otvoreni natječaji za četiri nova europska projekta, za koja je župan predložio kratkoročno zaduženje kako bi se osigurao vlastiti udio od 1,24 milijuna kuna i kako bi projekti bili operativno spremni za provođenje. Prije toga Skupština je prihvatila Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna u 2016. godini koji je ostvario sveukupno 898,27 milijuna kuna prihoda i primitaka, što je u odnosu na plan 97,6 posto, a u odnosu na prethodnu godinu 2,6 puta više. Rashodi i izdaci izvršeni su u ukupnom iznosu od 863,38 milijuna kuna, a to je u odnosu na plan 93,8 posto, te 2,7 posto više u odnosu 2015 godinu.

Višestruka povećanja prihoda i rashoda u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu posljedica su uključivanja svih prihoda i rashoda proračunskih korisnika koje se primjenjuje od 1. siječnja 2016. godine. Lani je županija ostvarila 783,47 milijuna kuna prihoda poslovanja, što je 99 posto od plana, te skoro trostruko više nego prethodne godine, a prihoda od prodaje nefinancijske imovine 1,3 milijuna kuna, što je 42,8 posto više od plana ili 3,6 puta više od prethodne godine.

Ostvareno je 715,95 milijuna kuna rashoda, ili 98 posto od plana ili trostruko više nego prethodne godine. Tamara Brussich je u ime kluba IDS-HNS-Zeleni izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, naglasivši kako je proračun dobro planiran i odražava financijsku stabilnost i likvidnost. Damir Kajin ne slaže se s takvim konstatacijama. On smatra kako je proračun u nekim stavkama previše rastrošan, a to se odnosi primjerice na službena putovanja, za koja je izdvojeno 3,5 milijuna kuna, zatim za informiranje 2,5 milijuna kuna, a izračunao je kako županija svaki dan potroši šest tisuća kuna za reprezentaciju. Stoga smatra kako je u proračunu bilo mjesta za znatnije uštede. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter