Flego: Istra - regija po mjeri žene


"Regija po mjeri žene" peto je poglavlje programa "7X7" koje je Valter Flego, IDS-ov kandidat za istarskog župna, predstavio u Pazinu. Sedam točaka za regiju po mjeri žene i snažno civilno društvo sadržanih u njegovom programu preciziraju uvođenje dodatnih poticaja za zapošljavanje žena, kreiranje poticajne infrastrukture za ostvarivanje prava žena, kreiranje povoljnije i fleksibilnije socijalne infrastrukture za brigu o djeci.

Tome dodaje dosljednu primjenu principa ravnopravnosti, nultu stopu tolerancije za nasilje nad ženama i djecom, unapređivanje zdravstvene skrbi za žene, posebno trudnice, rodilje i mlade majke, te poticanje razvoja civilnog društva.

- Snaga Istre je u poštivanju prava žena i uspostavi ravnopravnosti spolova koju ćemo temeljiti na prepoznavanju istinskih problema i potreba žena. U svim politikama i odlukama vodit ćemo računa o načelu ravnopravnosti spolova te voditi kontinuiranu brigu da podjednaku korist od predloženih mjera imaju i muškarci i žene u Istri, naglasio je Flego.

Dodao je da će dosljedno primjenjivati princip ravnopravnosti u poduzetništvu žena i muškaraca, boriti se protiv svakog oblika radnog, poslovnog i privatnog diskriminiranja žene. Vlastitim aktivnostima i djelovanjem pravne države zalagat će se da nitko na području Istre ne bude diskriminiran, posebno ne zbog spola, statusa, dobi ili spolne orijentacije.

Sukladno akcijskom planu za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za Istarsku županiju uvest će se dodatni poticaji za zapošljavanje i samozapošljavanja te dodatni programi obrazovanja i prekvalifikacije žena.

- Svjestan tradicionalnih odnosa u obitelji radit ću na razvoju usluga koje će ženama majkama omogućiti bolje usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života, rekao je Flego.

Kao župan će, veli, uvesti olakšice za poslodavce koji otvaraju predškolske ustanove, korporativne jaslice i vrtiće za djecu svojih radnika. Uz to dosljedno će se primjenjivati princip ravnopravnosti žena i muškaraca, a sprječavat će se svaki oblik radnog, poslovnog i privatnog diskriminiranja žena.

Svakodnevnim aktivnostima promovirat će se nenasilje u rješavanju sukoba i sporova, uz promociju nulte stope tolerancije za svaki oblik nasilja. U suradnji s udrugama kao što je Sigurna kuća Istra unaprjeđivat će se zdravstvena skrb, poglavito prevencija bolesti od kojih obolijevaju žene.

- Razvoj civilnog društva je trajna zadaća očuvanja i razvoja civilizacijskih dosega u Istri, posebno razvojem institucionalnih mehanizama za suradnju i koordinaciju između tijela regionalne i lokalne samouprave i civilnog društva, naglasio je Flego.

Zaključio je da je cilj razvijeno civilno društvo, razvijenih i vrlo angažiranih udruga, klubova i društava, što je dobra pretpostavka za jačanje participativnog pristupa razvoju. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter