Flego: Istra je na prekretnici, treba joj nova forza

Valter Flego u društvu stranačkih kolega Borisa Miletića, Giovannija Sponze i Antea Milosa (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Valter Flego u društvu stranačkih kolega Borisa Miletića, Giovannija Sponze i Antea Milosa (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Istra je sada na prekretnici i treba odlučiti želi li se uklopiti u prosječnost, vratiti se u letargiju i depresiju ili odabrati put novih projekata, razvoja, operativnosti, izgradnje, put novih ideja, zajedništva, put Istre. Istra ima potencijala, ali je uspavana, trebamo joj dati novu "forzu", izjavio je Valter Flego, kandidat IDS-a za istarskog župana koji je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio svoj program. Kaže da će Istru voditi na način kako to čini u Buzetu kao gradonačelnik, odnosno da mu ključno da detektira probleme te kreira stručne timove i, slušajući glas javnosti, krene u realizaciju ideja.

- Danas kada ljude pitate koja je funkcija županije, malo njih zna reći što konkretno radi župan. Županija treba biti inicijator i glavni koordinator projekata, te zajedno s gradovima i općinama imati jasan plan realizacije. Ona treba biti operativna instanca, a ne poligon za politiziranje. Moj je princip pitati ljude što žele, a ne iz svoje kancelarije donositi odluke, kazao je Flego koji smatra da je upravo on jamac istarskog puta u Europskoj uniji koja će otvoriti brojne mogućnosti za ulaganja u ovoj regiji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Damiru Kajinu, svojem protukandidatu za predstojeće lokalne izbore, kazao je da ne želi biti komentator njegova političkog programa niti njegove istarske koalicije. O mogućnosti da je ovo posljednji izbor za istarskog župana jer se sve češće govori o smanjenju broja županija, Flego je kazao da se tome protivi.

- Naježim se kad čujem da se stvaraju pretpostavke za stvaranje makroregije s Rijekom kao središtem. To neće proći, mi imamo snažan regionalni identitet, naglasio je.

Da bi pokazali da ovaj buzetski gradonačelnik ima punu podršku svoje stranke, na konferenciji su uz bok Flegi stali ostali istarski gradonačelnici iz redova IDS-a. Kandidat IDS-a za župana, u rodnom kraju dobio je 97,7-postotnu podršku stranačkih kolega iz matične organizacije, a u petak je na sjednici predsjedništva te stranke jednoglasno promoviran u IDS-ovog kandidata za župana.

Predsjednica izbornog povjerenstva Nevija Poropat kazala je da su izbori u IDS-u provedeni po demokratskoj proceduri. Flego je na to kazao da je stranka provela najdemokratskije izbore do sada po principu jedan glas čovjek, jedan glas, te da mu rezultati, posebice oni u Buzetu, u kraju gdje ga svi poznaju, daju legitimitet.

Inače, za IDS-ovog kandidata za župana zaprimljena je samo jedna kandidatura, pa se pobjednik znao od samog početka. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter