Flego: Imam podršku da Istra ostane samostalna

Matija Posavec, Predrag Štromar, Valter Flegoi i Marko Boras Mandić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Matija Posavec, Predrag Štromar, Valter Flegoi i Marko Boras Mandić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Župani Istarske, Primorsko-goranske, Međimurske i Varaždinske županije protive se teritorijalnom preustroju u kojem ne bi postojale ove četiri županije koje su, p njihovu mišljenju, primjer dobre prakse u Hrvatskoj. O tome, ali i o decentralizaciji, razgovarali su u petak u Puli na jednom od svojih redovitih sastanaka.

- Nisam onaj koji će na temelju osjećaja crtati granice ili ih predlagati, ali želim da na temelju podataka i odgovornog promišljanja donesemo zaključak. Drago mi je da i u Hrvatskoj zajednici županija, ali i među kolegama koji su danas u Puli, imam nedvosmislenu podršku da Istarska županija ostane samostalna regija, a tako će i biti, rekao je istarski župan Valter Flego, koji smatra da bi decentralizacijom Istri trebalo pripasti više sredstava, ali i ovlasti.

- Lani smo, kao prvi korak, načinili analizu fiskalnih pozicija Županije, nakon čega slijedi drugi korak, dokument koji ćemo izraditi, a koji će biti usklađen s dokumentima ovih triju županija, kojim ćemo predložiti spuštanje određenih ovlasti, ali i financija za preuzimanje novih funkcija u našoj županiji. Mislim pritom na ovlasti koje želimo preuzeti poput svih ostalih koje smo tijekom godina preuzimali i koje efikasnije radimo od države. Kada je o financijama riječ, smatramo da državi treba pripasti 80, a područnoj i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi 20, umjesto sadašnjih 9 posto. U tom smislu želimo predložiti zakone koji bi nam i te financije spuštali da bismo efikasnije upravljali svojim razvojem, rekao je Flego. Govoreći o mogućim novim ovlastima, spomenuo je primjer državne uprave, čiji bi posao mogla preuzeti Županija. Napomenuo je da su u IŽ-u ove godine u odnosu na lani prihodi pali za 9 posto, no pali su i troškovi i to za 12 milijuna kuna, dok je masa plaća smanjena za 3,8 milijuna. "Danas smo financijski stabilni i možemo stabilno razmišljati o ovogodišnjem proračunu. Nitko iz ove četiri županije nije povećao cijenu usluga našim korisnicima", rekao je Flego.

Na opasku novinara da vodstvo ovih županija koje se protivi preustroju dolazi iz stranaka vladajuće Kukuriku koalicije, župan Varaždinske županije Predrag Štromar rekao je da o preustroju, koji se mjesecima najavljuje, ne govori ni Vlada, ni županije, nego razne institucije u Hrvatskoj.

- Nije dobro da Vlada preuzme taj prijedlog i da veli takva i takva će biti teritorijalna situacija, za toliko i toliko godina. Netko to mora raditi sustavno, a to bi mogle županije, općine i gradovi, zajednice i udruge općina gradova i županija. Da ne bi više bilo takvih rasprava, idemo razgovarati i pripremiti kvalitetan prijedlog koji će predložiti ne samo općine, gradovi i županije, nego i nevladine udruge. Tu mora biti uključeno i Ministarstvo uprave, a svoje mora reći i struka s raznih fakulteta. Ideja je da pripremimo kvalitetan dokument koji će biti koristan za Hrvatsku, rekao je Štromar.

Njegov stav dijeli i Marko Boras Mandić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

- Ako pričamo o regijama koje se crtaju na osnovi nekih analiza, ispada da bi jedna od tih regija trebala biti Rijeka, Lika i Istra. Odgovorno kažem da u taj brak neću ići ako s druge strane nema suglasnosti. Upravo analiza koju je izradila Istarska županija osnova je na kojoj i mi možemo donijeti kvalitetan teritorijalni ustroj, izjavio je Boras Mandić.

Prema mišljenju Matije Posavca, župana Međimurske županije, teritorijalni preustroj i decentralizacija nisu pitanja od stranačkog i pojedinačnog, nego javnog interesa. Sigurno je da ćemo te prijedloge uputiti bilo kojoj Vladi, bilo kojoj instituciji, bez obzira jesmo li iz iste ili različite stranke, a naravno o toj drugoj strani ovisi koliko će to uvažiti, kazao je Posavec. Iako se spominje Hrvatska s pet do osam regija, Posavec veli da službenog dokumenta o teritorijalnom preustroju još nema. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter