Flego i Miletić žale zbog zviždanja predsjednici

...prije gašenja svjetla
...prije gašenja svjetla

Istarski župan Valter Flego i predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazili su u ponedjeljak poslijepodne žaljenje jer je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović doživjela neugodnosti na svečanoj sjednici županijske skupštine u povodu Dana istarske županije u Pazinu gdje su joj na spominjanje doprinosa katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka iz publike izviždali i žestoko negodovali.

"Izražavam žaljenje zbog ovog slučaja, no to je pojedinačno iskazivanje mišljenja na njen govor, i kao takvo neprihvatljivo. To nije službeni stav Istarske županije koja je poznata po otvorenosti i toleranciji", kazao je Hini župan Flego dodavši kako je nekolicina njih takav pristup htjelo ugroziti. Ustvrdivši kako ne odobrava njihovo ponašanje, on je još jednom kazao kako Istra želi imati korektne i dobre odnose sa svima.

Čelnik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je također prisustvovao sjednici kazao je kako smatra da današnji iskaz negodovanja i zvižduci nemaju veze samo s predsjednicom nego su izraz šireg revolta vezanog uz društvene podjele koje potenciraju prije svega pripadnici ekstremne desnice.

"Ono što je meni puno važnije, predsjednica je danas, dapače, poslala Vladi vrlo snažnu poruku vezanu uz nužnost decentralizacije Hrvatske. Istaknula je Istru kao primjer uspješne regije i naglasila kako jedinicama regionalne i lokalne samouprave treba dati veće ovlasti i više financijskih sredstava. Nadam se da će u Vladi uvažiti  njenu poruku", poručio je Miletić.

Predsjednicu Grabar Kitarović, dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj, iz publike su izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Sabora.

Predsjednica je podsjetila kako su upravo u Istri pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. "Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, a poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo", istaknula je u svom govoru predsjednica nakon čega se u dvorani pazinskog Spomen-doma čulo negodovanje i dobacivanje članova antifašističke borbe SAB-a. Oni su, međutim, na svako spominjanje Josipa Broza Tita gromoglasno pljeskali i uzvikivali njegovo ime. S druge strane saborski zastupnik Anton Kliman istaknuo je veliki doprinos istarskog katoličkog svećenstva pod vodstvom Bože Milanovića, kada su crkvene matične knjige bile temeljni dokaz o hrvatskom karakteru Istre.

"Katoličko je svećenstvo znalo da je trajna narodna i domovinska dobrobit iznad ideološke konstelacije", poručio je Anton Kliman. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter