Flego: I kulturom protiv nezaposlenosti

Valter Flego u labinskom Malom kazalištu
Valter Flego u labinskom Malom kazalištu

- Razvoj gospodarstva moj je prioritet, a protiv zajedničkog neprijatelja, nezaposlenosti, možemo se boriti i kulturom, poručio je IDS-ov kandidat za župana Valter Flego večeras u labinskom Malom kazalištu na predstavljanju posljednjeg poglavlja iz njegova izbornog programa "Platforma 7X7".

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju naš regionalni identitet i prepoznatljivost, koje trebamo znati sačuvati i promovirati, postaju važniji nego ikad, te predstavljaju ključ uspjeha u novoj obitelji zemalja, dodao je Flego, aktualni buzetski gradonačelnik, izlažući na temu "Istra - regija kulture".

Od projekata kojima kani potaknuti otvaranje radnih mjesta izdvojio je Kulturing (obnavljanje baštine, ponajprije pulske), Podzemni grad Labin, Muzej glagoljice, obnovu Grožnjana kao svjetskog središta Hrvatske glazbene mladeži, Produkcijski umjetnički centar te Kuću tradicijskih obrta. Planira ih pokrenuti već dogodine sredstvima iz europskih fondova.

- Kulturu nikada ne smijemo gledati kao izolirani otok, već je moramo umrežiti s ostalim djelatnostima, prije svega s turizmom, za kreiranje novih, samoodrživih proizvoda kroz "win-win" strategiju od koje će svi imati koristi, prisnažio je Flego i obećao da će Županija, bude li izabran za njenog kormilara, za kulturu izdvajati najmanje četiri posto proračuna, dok je država podržava sa svega jedan posto.

Znatnu i sačuvanu baštinu te ljudske, stvaralačke i obrazovne resurse, kao ogromne potencijale Poluotoka, želi, naglasio je, oploditi i osmišljavanjem zimske produkcije, međunarodnim i međuregionalnim povezivanjem, kvalitetnijom komunikacijom, jačanjem zavičajnog identiteta. Najavio je, između ostalog, uvođenje zavičajne nastave u škole i vrtiće, realizaciju rječnika istarskih dijalekata, obnovu edicije Istra kroz stoljeća, izradu studije o Zavodu za zaštitu spomenika. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter