Flego i Drandić: Gužve na granici treba smanjiti!

M. SARDELIN
M. SARDELIN

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić jutros su održali hitan sastanak s predstavnicima PU Istarske na kojem su zatražili sve informacije o stanju na granici kao i trenutno poduzimanje  svih mjera kojima će se smanjiti čekanja i dramatične gužve na graničnim prijelazima, poštujući pritom uredbe EU.k 

Podsjetimo, Uredba (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. godine o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 o jačanju kontrole provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama stupila je na snagu 07. travnja 2017. godine. Republika Hrvatska, kao i ostale zemlje EU, ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj i vanjskoj granici, provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, što je prouzročilo velike gužve na našim graničnim prijelazima. 

Župan Flego i predsjednik Županijske skupštine Drandić zatražili su da se stave u funkciju svi ljudski i tehnički potencijali kako bi se procedura na granici maksimalno ubrzala. 

“Svi imamo zajednički cilj - smanjiti čekanje na granici koje je jučer prouzočilo masovnu frustraciju. Dobili smo garancije iz policije da su angažirali sve resurse kako bi se situacija maksimalno ublažila. Mi ćemo biti cijelo vrijeme angažirani, u kontaktu s policijskom upravom i sudjelovati u pronalaženju najboljeg rješenja”, rekao je župan Flego.  

Flego i Drandić zatražili su i fleksibilnije postupanje, sukladno procjeni policije, te ukidanje dvostruke kontrole, odnosno dvostrukog skeniranja putovnica na hrvatskoj i slovenskoj granici. „Smatramo da EU treba štititi svoje vanjske granice, a ne zaoštravati kontrolu na granicama između država članica.“, izjavili su župan Flego i predsjednik Drandić. 

„Razumijemo potrebu za podizanjem sigurnosnih standarda, međutim, to ne može ugroziti pravo na slobodu kretanja što je jedan od temeljnih stupova Europske Unije. Istra je turistička regija i ova uredba ne smije dovoditi u pitanje poslovnu i životnu rutinu naše regije. Naši ugostitelji su već jučer zabilježili velike gubitke zbog velikog broja otkazivanja gostiju. Pitanje je što će to značiti za turističku sezonu!? Poštujemo propise, ali ne na štetu naših ljudi. Stvari ne mogu tako funkcionirati i to se mora odmah riješiti!“, naglasio je istarski župan. (G.I.)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter