Flego: Građani Istre godišnje uplaćuju milijardu kuna više nego što im se vraća


"Istra iz državne blagajne dobiva samo mrvice", poručuju istarski političari i saborski zastupnici nakon što je u Hrvatskom saboru predočen i raspravljen Prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu. Prema prijedlogu, u Istarsku županiju otići će - i to zajedno s troškom Trgovačkog suda u Pazinu - nešto više od 174 milijuna kuna, dok će državna blagajna isplatiti i 320 milijuna kuna koncesionaru BINA Istri prema ugovoru iz 1995. godine. S obzirom da će državni rashodi planirani za narednu godinu iznositi više od 133 milijarde kuna, računica pokazuje da će se u Istarskoj županiji potrošiti svega 0,13 posto proračuna, odnosno 0,3 posto uračuna li se sufinanciranje BINA Istre.

Svoje nezadovoljstvo s prijedlogom državnog proračuna izrazio je Klub IDS-PHS-RI u Hrvatskom saboru iz kojeg su uputili 25 amandmana na proračun vrijednih 350 milijuna kuna. IDS traži manja izdvajanja za tajne službe - VOA-u i SOA-u, te da država pomogne gradnju domova za starije u nizu istarskih mjesta, među kojima su Rovinj, Pula i Buzet. Predlaže se izgradnja osnovnih i srednjih škola u Puli, Marčani i Medulinu, a zahtijeva se i investicija u bolnicu za ortopediju u Rovinju.

Nepravedno i nelogično

Istarski župan Valter Flego naglašava da je "Istra u Prijedlogu državnog proračuna za 2018. godinu opet nepravedno zakinuta i marginalizirana".

- Godišnje građani Istre u centralnu blagajnu uplaćuju milijardu kuna više nego što im se vraća. Time se građane Istre zakida za temeljne razvojne projekte koji su od velikog značaja za našu regiju. Ono što je dobro za Istru, dobro je za cijelu Hrvatsku, što niti jedna Vlada dosad nije prepoznala. Razvidno je i da u proračunu nema nikakvih naznaka da će se provesti i toliko najavljivana decentralizacija, poručuje Valter Flego i dodaje: "Kad bi Hrvatska bila decentralizirana zemlja, mogli bismo sami, bez ikakvih problema i s vlastitim novcem, realizirati brojne projekte. Ovakav Prijedlog proračuna koji ne prepoznaje istarske projekte je neprihvatljiv."

Predsjednik Kluba IDS-PGS-RI u Hrvatskom saboru Giovanni Sponza slaže se sa županom i objašnjava: "Nastavlja se s već viđenom lošom praksom da se građanima Istre vraćaju mrvice, jer ti isti građani godišnje u centralnu blagajnu uplaćuju milijardu kuna više, no što im se vraća? Raspodjela sredstava je sasvim nepravedna i nelogična, jer je za Istarsku županiju predviđeno tek 0,13 posto državnih rashoda."

- Još jedanput želim istaknuti da bi se Istra u decentraliziranoj državi mogla bez problema pobrinuti sama za sebe, bez da ovisimo o dobroj volji pojedinih ministara ili da putem amandmana tražimo dodatna sredstva za ključne infrastrukturne projekte. Nažalost, priča se iz godine u godinu ponavlja i to se neće promijeniti dok država ne shvati da ulaganjem u Istru ulaže u pogonsku snagu cijelog hrvatskog gospodarstva, tvrdi Sponza.

Podrška IDS-u

Silvano Hrelja, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika iz osme izborne jedinice i stanovnik Pule, kaže: "S aspekta županije koja daje najviše novca u proračun, smatramo da je država mogla uložiti više u kapitalne investicije u Istri, poput obnove domova umirovljenika i boljeg financiranja Sveučilišta u Puli i nalaženja boljeg rješenja za bolnicu u Rovinju. Možemo izraziti zadovoljstvo što se nastavljaju već započeti projekti kao što je bolnica u Puli."

- Kao zastupnik umirovljenika pokušat ću predložiti rješenja nekih gorućih umirovljeničkih problema u okviru raspoloživih sredstava na poziciji mirovinskog sustava. Rado ću podržati većinu amandmana koje je IDS predložio, a vezani su za investicije koje bi poboljšale život građana Istre, naglašava Hrelja.

SDP-ov potpredsjednik i saborski zastupnik također smatra da će "Istra iz proračuna ponovno dobiti samo mrvice s državnog stola. Da u proračunu nema stavke koja se odnosi na BINA Istru, odnosno na Istarski ipsilon, pitanje je bi li se u promilima mogla izrazit i svota koja će završiti u našoj županiji. Riječ je o posve maćehinskom odnosu, zbog kojeg niti jedan saborski zastupnik iz Istre takav proračun ne bi trebao podržati."

- Odnos državnog proračuna prema Istri najbolje oslikavaju dva primjera, smatra Grbin i pojašnjava: "Prvi primjer - sveučilište ne dobiva nikakva nova sredstva za podizanje standarda i kvalitete studiranja u Puli. Srećom, tamo radi niz sposobnih ljudi koji već godinama nedostatak novca iz državnog proračuna uspijeva kompenzirati novcem iz europskih fondova. Drugi primjer je najava splitsko-dalmatinskog župana da se od 1. siječnja ukida tunelarina za tunel svetog Ilije na Biokovu koji će se plaćati iz državnog proračuna. Zašto smo u Istri građani drugog reda i plaćamo i tunel Učku, a i mostarinu preko Mirne?" (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter