Flego: EU fondovi naša su najveća prilika za razvoj

Poljska je pravi primjer najuspješnije države u Europi po privlačenja EU sredstava - Valter Flego (Neven LAZAREVIĆ)
Poljska je pravi primjer najuspješnije države u Europi po privlačenja EU sredstava - Valter Flego (Neven LAZAREVIĆ)

Istarska županija od samog početka prepoznaje brojne mogućnosti koje se otvaraju korištenjem EU fondova, kako onih pretpristupnih, tako i aktualnih strukturnih i investicijskih fondova, istaknuo je istarski župan Valter Flego gostujući u utorak u Zagrebu na okruglom stolu Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu.

Obraćajući se predstavnicima iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i drugih ministarstava, predstavnicima hrvatskih županija te brojnim sudionicima iz javnog i privatnog sektora, župan Flego je naglasio da su svi složni da Hrvatska treba razvojne, a ne birokratske županije, županije kao nositelje razvoja, a upravo europski fondovi predstavljaju za županije mogućnost financiranja kapitalnih i strateških projekata velike vrijednosti te su najveća prilika za razvoj, uz preduvjet obrazovanja ljudi. 

Edukacija i partnerski projekti

- Stoga Istarska županija već godinama radi na educiranju o EU politikama i fondovima, načinu kandidiranja i provedbi projekata u javnom i privatnom sektoru. Do sada je naša županija educirala 354 osobe kroz projekt AdriGov, dok je Istarska razvojna agencija (IDA) organizirala edukacije o temama vezanim uz EU fondove za čak 1.141 polaznika, naveo je Flego.

Prema riječima župana, Istarska županija već više od 20 godina pridaje velik značaj prijateljstvu i suradnji s najrazvijenijim regijama Italije, Austrije, Njemačke, Španjolske, Poljske i drugih zemalja. Ti su se partnerski odnosi, smatra Flego, pokazali kao ispravna strategija u zajedničkom kandidiranju EU projekata, a uz to, velik doprinos uspjehu na tom području nesumnjivo je dao i Ured Istarske županije u Bruxellesu.

- Unatoč poreznim reformama koje su posljednjih godina išle nauštrb županija, te smanjenju prihoda iz državnog proračuna, mi smo pronašli alternativne izvore financiranja i prvenstveno se okrenuli EU fondovima kao prilici za naš daljnji rast i razvoj, istaknuo je Flego te dodao da su u proteklih 16 godina na području Istre županijske institucije i drugi subjekti proveli ukupno 509 projekata ukupne vrijednosti 403,270 milijuna eura, od čega je subjektima iz Istarske županije bilo namijenjeno 242,762 milijuna eura.

Najzastupljeniji sektori financirani europskim sredstvima bili su poljoprivreda, zaštita okoliša, turizam, promet te istraživanja, inovacije i poduzetništvo, rekao je Flego.

Govoreći, pak, o suočavaju s ozbiljnim problemima u privlačenju sredstava iz europskih fondova, u dijelu predfinanciranja europskih projekata, naglasio je da se Istarska županija aktivno zalaže za nekoliko mehanizama koji bi pomogli u prevladavanju ovih problema. Naime, kako je pojasnio župan, iako je Istarska županija uspješna i vrlo likvidna, događaju se apsurdne situacije da se nema novca za predfinanciranje europskih projekata u onoj mjeri koliko će to sutra trebati, pa se danas to rješava minusima, odnosno kreditima. 

Poljski primjer decentralizacije

Flego smatra da će ti problemi biti još i veći što županija bude uspješnija, jer projekt treba najprije financirati i tek nakon određenog izvještajnog razdoblja, između šest do devet mjeseci, počinje se dobivati natrag 70 posto sredstava.

- Iz tog razloga, Istarska županija se zalaže za uspostavu Fonda za alimentaciju vlastitog učešća u financiranju EU projekata, kako bi županije mogle premostiti financijski teret uplaćivanja vlastitih sredstava. Drugi mehanizam je uspostava pravednijeg načina podjele sredstava u državi, te odlučivanja o EU programima u kojima se može sudjelovati. Smatram da svaka županija najbolje poznaje koje su njezine potrebe i koji projekti imaju najveći značaj, kazao je župan Flego te naveo Poljsku kao pravi primjer uređenosti države na tom području, najuspješnije države u Europi po pitanju privlačenja EU sredstava.

Poljska država je decentralizirana; 70 posto javnog novca završi u centralnoj blagajni, a čak 30 posto ide županijama, općinama i gradovima. Također, županije su uvelike samostalne u odlučivanju o apliciranju na EU fondove. S takvim financijskim kapacitetima i samostalnošću, njihove županije nemaju problem s predfinanciranjem velikih projekata, zaključio je istarski župan Valter Flego.

Istarska županija je u više navrata istaknuta kao primjer dobre prakse po pitanju povlačenja EU sredstava i realizacije značajnih europskih projekata. Nažalost, konstatirano je, ostale županije nemaju takve rezultate. (Duška PALIBRK)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter