Flego: Dogradnjom domova još 109 mjesta za stare i nemoćne


Matica umirovljenika Istarske županije održala je redovnu skupštinu. Nakon što je predsjednik Matice Bruno Stermotić podnio izvještaj o radu za proteklu godinu, prisutnima se obratio župan Valter Flego. Osvrnuo se na državu koja u ime štednje u sve većoj mjeri zakida jedinice regionalne i lokalne samouprave. Kao primjer naveo je vraćanje osnivačkih prava bolnica županijama oštro se protiveći da županija pritom preuzme i dugove bolnica koje je sama država stvorila.

- Jedino pravo i održivo rješenje će biti kada država uz osnivačka prava osnivačima osigura i izvorne prihode za financiranje zdravstvene djelatnosti, odnosno kada nam vrati dio našeg novca kako bi mi mogli financirati bolnicu. Što se tiče dugova bolnica, dok god su sva prava, nadležnosti i sredstva državna, neka ih država i sanira“, naglasio je župan Flego.

Kao najvažniji projekt za istarsko zdravstvo župan je izdvojio gradnju nove Opće bolnice u Puli. Govoreći o gorućem problemu istarskih umirovljenika, odnosno nedostatku mjesta u domovima za starije, župan Flego je predstavio projekt izgradnje i dogradnje domova u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši. U tu svrhu, istaknuo je župan, Istarska županija izdvaja 22 milijuna kuna kroz vlastita i kreditna sredstava.

- Projekt dogradnje i izgradnje domova značajno će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete skrbi za starije osobe na području Istarske županije. Ljudi treće životne dobi radeći cijeli svoj životni vijek, zadužili su nas i na nama je da danas učinimo sve što je u našoj moći kako bi vam omogućili bolji život, zaključio je župan Flego dodajući kako će se, nakon provedbe svih kapitalnih projekata, smještajni kapacitet u domovima povećat za 109 mjesta, te za 39 mjesta u dnevnim boravcima. Domovi će tada raspolagati s ukupno 641 mjestom, te s 89 mjesta u dnevnim boravcima.

Župan Flego je podsjetio i na još jedan značajan projekt, a to je gradnja hospicija u Puli u suradnji s Porečko-pulskom biskupijom i Gradom Pulom. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter