Flego: Deset mjera za pomoć istarskom gospodarstvu

Valter Flego
Valter Flego

- Istarska županija uskoro izlazi s deset mjera za pomoć istarskom gospodarstvu usmjerenih ponajprije prerađivačkoj industriji i građevinarstvu jer te su grane najpogođenije, kazao je na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine istarski župan Valter Flego odgovarajući na upit HNS-ovke Elvire Krizmanić Marjanović koju je zanimalo što se poduzima za unapređenje razvoja gospodarstva.

Flego nije otkivao detalje pa nejasno ostaje hoće li nova formula za spas istarskog gospodarstva biti tek "copy-paste" starih mjera koje je ne tako davno donijela bivša uprava na čelu s tadašnjim županom Ivanom Jakovčićem pokušavajući, očito neuspješno, dati vjetar u leđa posrnulim gospodarstvenicima.

Flego je kazao da se nove mjere pripremaju zajedno s Istarskom razvojnom agencijom, s njima su već upoznati istarski gradonačelnici, a idućeg će ih tjedna predstaviti i načelnicima od kojih također očekuje potporu.

- O ovoj se inicijativi pozitivno očitovao i Savjet za gospodarstvo koji također ima konkretne prijedloge, kazao je Flego i dodao da je u planu i formiranje jamstvenog fonda ne otkrivši koliko bi se sredstava u njemu pohranilo, a svi bi se to trebalo ugraditi u proračun za 2014. godinu, rekao je Flego iz čijeg se izlaganja nije moglo doznati o kojim se konkretnim mjerama radi.

Nastavak izgradnje istarskog Ipsilona je na čekanju, barem se tako moglo iščitati iz županovog odgovora IDS-ovom zastupniku Stjepanu Mrakovću, kojeg je interesiralo kada će krenuti gradnja na istarskoj autocesti.

- Od izuzetne je važnosti da krene izgradnja druge dionice jer  predviđa se da bi posao na radovima moglo dobiti između 700 i 800 ljudi. Građevinsku dozvolu imamo, no sada treba pratiti Bruxelles koji se treba očitovati o produženju koncesije, kazao je Flego i dodao da radovi sigurno neće početi do ožujka iduće godine, no da bi u travnju grdnja ipak trebala krenuti.

Laburist Ticijan Peruško nije imao pitanja, ali je predložio da se projekt Brijuni rivijera, koji po njemu ima veliki potencijal, ali stoji godinama, podijeli na nekoliko manjih projekata koji bi se potom ponudili domaćim investitorima, manjim firmama te velikim i srednjim poduzetnicima.

Flego je kazao da će prijedlog proslijediti državi, kazavši da u Istri egzistiraju razni projekti u fazama spremnosti, no uvijek im nešto nedostaje. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Maja Šarić izabrana za potpredsjednicu Županijske skupštine

Maja Šarić iz SDP-a izabrana je za drugu potpredsjednicu Skupštine Istarske županije na današnjoj sjednici Skupštine. Od 38 vijećnika koliko je pristupilo glasanju, za Šarić su glasala 34, a četvero je glasalo protiv.

Nakon proglašenja rezultata glasanja Maja Šarić se vijećnicima zahvalila na ukazanoj časti i povjerenju te rekla da će učiniti sve da to povjerenje opravda. Izborom Šarić za drugu potpredsjednicu zaokružena je kadrovska struktura čelništva Županijske skupštine, nakon što na konstituirajućoj sjednici uz Tamaru Brusić iz IDS-a, koja je bila izabrana za prvu potpredsjednicu, tada predložena Tanja Vrbat iz SDP-a nije bila izabrana za drugu potpredsjednicu pa je to mjesto ostalo upražnjeno do danas. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter