Flego: Decentralizacija je rješenje za izlaz iz krize

Valter Flego
Valter Flego

Regionalizam kao pretpostavka gospodarskog razvoja i izlaska iz gospodarske krize bila je tema jučer održane četvrte Međunarodne konferencije liberala u Istarskoj sabornici u Poreču. Na konferenciji su se okupili članovi ALDE-a grupe (Saveza liberala i demokrata za Europu) iz Europskog parlamenta i Odbora regija, lideri liberalnih i regionalnih političkih stranaka jugoistočne Europe, predstavnici Istarske županije i članovi predsjedništva IDS-a koji su u raspravi govorili o bitnim ekonomskim pitanjima u Europi, dubljem razumijevanju regionalizma kao multidimenzionalnog procesa, kao i iskustvima, kapacitetima i mogućnostima suradnje među liberalima.

Govoreći o temi rastuće uloge regionalizma u EU, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić poručio je da, što se decentralizacije tiče, najjače stranke u Hrvatskoj, SDP i HDZ, razmišljaju isto, "o čemu govore činjenice, jer je dovoljno pogledati što je učinjeno u zadnjih dvadeset godina".

- Pokazalo se da niti SDP niti HDZ ne znaju voditi ovu državu i jako mi je žao da smo tako brzo ušli u sukob s EU, zaključio je Jakovčić.

Župan Valter Flego rekao je da bi regionalizam trebao biti glavni generator gospodarskog razvoja.

- Strogo centralizirane države poput Grčke i Hrvatske ne mogu se oduprijeti gospodarskoj krizi i zato se decentralizacija može i mora napraviti kao rješenje za izlaz iz krize. Mnogo puta je Istra pokazala da može biti dobar primjer ako nam daju šansu, što se moglo vidjeti i u predpristupnom razdoblju, kada se Istra pokazala kao najbolje pripremljena regija za EU projekte, jer je pripremljeno i realizirano oko 250 raznih projekata, Flego.

Na konferenciji su još sudjelovali Mireia Canalis, glasnogovornica i zastupnica u Katalonskom parlamentu, Franco Iacop, predsjednik skupštine Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, te predsjednici liberalnih stranaka iz Bosne i Hercegovine Amir Husarić, Crne gore Andrija Popović, Makedonije Ivon Velichovski i potpredsjednica kosovske vlade Mimoza Kusari - Lila. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

ČITAJTE VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter