Flego: Ćevape pripremam s maslinovim uljem

Valter Flego (M. V. I.)
Valter Flego (M. V. I.)

Istarskog župana Valtera Flega kuhanje opušta, iako priznaje da kuhati uglavnom ne stigne zbog hrpe obaveza. Najčešće skuha kavu, a stigne i pripremiti laganu večericu za djecu: čokolino, pahuljice ili tost. No, mjesto gdje se doista voli kulinarski iskazati jest ognjišće: majstor je za vatru i ono što se na vatru stavlja.   

- Više od samog kuhanja jako volim okupljanje prijatelja i familije oko ognjišća. Uživam naložiti vatru i onda dvije, tri urice nešto lagano okretati na toj vatri. Jako volim mediteransku kuhinju, no budući da sam iz Buzeta, volim i ombolo giravolta, izuzetno volim maneštru, ali na ognjišću su često kobasice ili ćevapi, posebno volim pripremati ribu, otkriva župan.

Budući da je najčešće izvan kuće (budi se u 6.15, u auto sjeda u 6.45, na posao u Pulu stiže u 7.50, a doma se vraća oko 19), uvijek sa sobom nosi nešto za prigristi, a to su uvijek voće i orašasti plodovi.

- Što se to kuha u IDS-u?

- Dobro pitanje. Par puta smo se našli mi prijatelji iz IDS-a, pripremali smo tipično istrijanska jela. Na gradelama okrenemo  nekakvu srdelu i mislim da je to najčešće jelo koje se kuha u IDS-u.

- Budući da se IDS zalaže za multikulturalnost, ima li multikulturalnih kulinarskih utjecaja na stranačku kuhinju?

- Doma često pripremam ćevape. Ali tajna je opet na kraju. U Pevecu sam kupio nešto poput roštilja, nazovimo to gradele-sendvič u koji se "zatvore" ćevapi i pripremaju se bez ulja. Iz ćevapa izlazi mast i oni na koncu budu suhi.

- Dakle pazite i na liniju, za razliku od vašeg prethodnika?

- Da, pazim na hranu jer sam shvatio da mi teška, masna hrana ne paše. Nisam tip koji će bez razmišljanja nabacati hranu u želudac, nego pokušavam jesti zdravo, iako mi je to teško na poslu, gdje de facto nikad ne idem na marendu. Često mi se zna desiti da ujutro, nakon što doma uz kavu pojedem 4-5 keksića, do navečer kada dođem doma gotovo ništa ne pojedem, osim, naravno, spomenutog voća i orašastih plodova.

Ćevape na kraju stavim u posudu i polijem s otprilike dec maslinovog ulja te promiješam. Mislim da je ćevap tako zdraviji i upravo je tu ta simbioza, ta multikulturalnost Istre… Dakle, ćevapi s maslinovim uljem.  

- Zovete li Damira Kajina na druženje uz ognjišće budući da stanuje 500 metara od vaše kuće?

- Mi se znamo od malih nogu i, dapače, moja su vrata otvorena i njemu i drugim prijateljima. Apsolutno su svi pozvani. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Riba na ognjišću

Sastojci: kila ribe, 3 deca bijelog vina, 2 deca maslinovog ulja, sol, papar

Priprema: Najbolje pripremljena riba je ona po receptu koji mi je dao jedan čovjek iz Vrha. Naložim vatru i pustim da se napravi lijepa debela žeravica, za što mi treba barem sat i pol. Žeravicu razvučem, a u forno ulijem tri deca bijelog vina i dva deca maslinovog ulja te po dva zrna soli i papra. U tu mješavinu složim prethodno opranu i očišćenu ribu, nije važno koju, je li to pastrva, orada, brancin ili oslić. Posložite ribu i forno stavite na žeravicu, ali ne izravno. Riba se kuha 10-ak minuta dok joj oko ne pobijeli i potom okrene te opet pirja isto toliko. Tako pripremljena riba nije ni suha, ali ni natopljena uljem, nego je zdrava i, što je posebno važno, sočna. To nije ni friganje ni pečenje, nego ajmo reći nekakvo pirjanje. Ribu na koncu izvadim, pospem je peršinom, prelijem maslinovim uljem i limunovim sokom.


Podijeli: Facebook Twiter