Flego: Banke će uskoro ponuditi jeftine kredite

Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)
Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)

Valter Flego, istarski župan, danas je održao konferenciju za novinare u zgradi Županije u Puli kako bi upoznao javnost s tri točke dnevnog reda, koje on smatra bitnima, a o kojima će biti riječ na predstojećoj sjednici županijske skupštine. Najavio je rebalans županijskog proračuna, iznio rezime svog lanjskog rada te komentirao lanjsko stanje u istarskom gospodarstvu.

- Rebalansom ćemo nekim projektima namijeniti više novca nego je bilo ranije planirano, ali zbog toga nećemo drugima uzeti ranije odobren novac, rekao je župan. Objasnio je kako će rast proračuna djelom biti rezultat novog zaduženja u bankama, za 1,24 milijuna kuna, radi praćenja europskih projekata te će u rebalansu navesti i lanjski višak od 16,3 milijuna kuna. Potom je pojasnio kako će rasporediti to povećanje proračuna.

- Za pola milijuna kuna povećat ćemo učešće Županije u novoj kreditnoj liniji banaka za gospodarstvenike te će na taj način županijski udio biti četiri milijuna kuna. To će osigurati da istarski poduzetnici dobiju bankarske kredite s najnižom kamatom na tržištu, nižu i od one koju nudi HBOR. Uskoro ćemo raspisati natječaj kojim ćemo odabrati banke s najboljom kreditnom ponudom, a potom slijedi natječaj kojim ćemo pozvati gospodarstvenike da iskoriste tu liniju jeftinih kredita. Lani su 60 milijuna kuna kredita, po kamati od 2,4 do 2,8 posto godišnje, banke plasirale u svega dva mjeseca, a ove godine također očekujemo da će rasporediti 60 milijuna kuna kredita u kratkom roku nakon što tijekom ovog proljeća natječaj bude raspisan, iznio je župan. Pored pola milijuna kuna, koliko će Županija više namijeniti za subvencioniranje te kreditne linije, u novom rebalansu predvidjet će novac za gradnju terapeutske plaže kraj rovinjske bolnice "Dr. Martin Horvat" i za gradnju nove ljekarne i ambulante u Vodnjanu.

Iznoseći rezime svog lanjskog rada župan je rekao kako je na razini Županije donijeto puno važnih strateških dokumenata za budućnost Istre, poput Prostornog plana, Masterplan razvoja istarskog turizma, Strategiju razvija zdravstva, Operativni marketinški plan, Plan razvoja ljudskih resursa… Naglasio je da će se dokumenti provoditi u narednih pet do 10 godina. Iznoseći lanjsko stanje u istarskom gospodarstvu rekao je kako su negativni rezultati anulirani i zabilježen je rast.

- S BDP-om po stanovniku od 12.724 eura prestigli smo gospodarstvo Primorsko-goranske županije i postali drugi u Hrvatskoj, iza grada Zagreba. Istarski BDP je 25,3 posto veći od prosjeka države, a sada imamo 2.762 više zaposlenih nego prije četiri godine. Istra ima dvostruko veći izvoz nego uvoz. Sve ćemo učiniti da takav trend ostane i narednih godina, zaključio je župan. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter